Operatie bij merkelcelcarcinoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe arts haalt het merkelcelcarcinoom meestal weg tijdens de operatie. Ook uitzaaiingen in de lymfeklieren kan de arts meestal met een operatie weghalen.
Lees op deze pagina over:
- Hoe gaat de operatie bij merkelcelcarcinoom?
- Hoe gaat een operatie met de Mohs-techniek?
- Lymfeklieren weghalen
- Bestraling na de operatie
- Uitzaaiingen op andere plekken weghalen
Hoe gaat de operatie bij merkelcelcarcinoom?
Je krijgt een verdoving van de huid. Daarna snijdt de arts het merkelcelcarcinoom weg. De arts snijdt ook altijd een extra randje huid mee. Daar kunnen nog kankercellen in zitten. Na de operatie maakt de arts de wond weer dicht.
Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er nog kanker in de randjes van de tumor zit. Zitter er nog kankercellen? Dan krijg je soms nog een operatie. Hierbij snijdt de arts rond het wondje nog een extra stukje weg.
Soms onderzoekt de arts tijdens de operatie ook of er kanker in de schildwachtklier zit. Dit is een lymfeklier dicht bij de tumor. Dit heet een schildwachtklier-onderzoek.
Hoe gaat een operatie met de Mohs-techniek?
Heb je een merkelcelcarcinoom op je hoofd, gezicht of in je hals? Dan krijg je een operatie waarbij de arts zo weinig mogelijk gezonde huid wegsnijdt. Dit heet de Mohs-techniek.
Je krijgt eerst een verdoving van de huid. Daarna haalt de arts de tumor krap weg. Dat betekent: de arts snijdt zo weinig mogelijk gezonde huid weg.
De arts onderzoekt de randen van de tumor direct onder de microscoop. Is de tumor nog niet helemaal weg? Dan snijdt de arts een extra reepje huid weg. De arts onderzoekt dit ook weer meteen. En zo gaat dit verder tot er geen kanker meer in de randen zit. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk.
Lymfeklieren weghalen met operatie
Heb je uitzaaiingen in je lymfeklier(en), maar niet in andere organen? Dan krijg je meestal nog een operatie: een lymfeklierdissectie. Tijdens deze operatie haalt de arts de lymfeklieren weg waar kankercellen in zitten. En ook de lymfeklieren daar dichtbij.
Sommige mensen krijgen een tijd na deze operatie last van een zwelling. Bijvoorbeeld in de armen of benen, door ophoping van lymfevocht. Dit heet lymfoedeem. Lees meer over lymfoedeem.
Bestraling na de operatie
Vaak krijg je bestraling na de operatie. Daarmee kan de arts kankercellen kapot maken die er misschien nog zitten. En zo de kans kleiner maken dat de kanker terugkomt.
Is de tumor klein? Dan is bestralen na de operatie niet altijd nodig.
Lees meer over bestraling bij merkelcelcarcinoom.
Uitzaaiingen op andere plekken weghalen
Soms kan de arts uitzaaiingen op andere plekken ook weghalen. Bijvoorbeeld:
- uitzaaiingen in de huid of in een lymfeklier verder weg
- 1 uitzaaiing in de longen, darmen of milt
- uitzaaiingen in de hersenen