Behandeling van zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van zaadbalkanker begint altijd met een operatie. Daarna kan nog een vervolgbehandeling nodig zijn. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.  

Voor de behandeling van zaadbalkanker maakt het uit welke soort zaadbalkanker je hebt. Lees welke behandelingen mogelijk zijn bij een seminoom en bij een non-seminoom.

Weet je niet welke soort zaadbalkanker je hebt? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. 

Operatie: zaadbal verwijderen

De behandeling van zaadbalkanker begint altijd met een operatie. Tijdens de operatie wordt de zaadbal met de afwijking verwijderd. 

Het verwijderen van de zaadbal is ook nodig om de diagnose te kunnen stellen. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hiermee wordt duidelijk om welke soort zaadbalkanker het gaat. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling.

Na de operatie krijg je nog een paar onderzoeken. Met de uitslag van alle onderzoeken stelt de uroloog de definitieve diagnose. Je weet dan ook welk stadium zaadbalkanker je hebt.

Na de definitieve diagnose bespreekt de uroloog met je of je nog meer behandelingen krijgt. Welke behandeling de arts voorstelt, hangt af van het stadium van de ziekte en van de soort tumor die je hebt. 

Aanvullende behandelingen na de operatie bij zaadbalkanker 

Dit zijn mogelijke behandelingen na de operatie: 

Goed om te weten: de meeste patiënten met zaadbalkanker genezen. Ook als er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren of organen.

Kinderwens en zaadbalkanker

De behandeling van zaadbalkanker kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens? Bespreek deze dan voor de behandeling met je arts. Je kunt dan je zaadcellen laten invriezen. Eventueel kunnen er bij de operatie ook zaadcellen uit de zaadbal gehaald worden (Onco-TESE), als het invriezen van zaadcellen niet succesvol is geweest. Meer over vruchtbaarheid en kanker.

Ziekenhuizen bij zaadbalkanker

Zaadbalkanker is zeldzaam. Daarom krijg je de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk de gespecialiseerde ziekenhuizen voor zaadbalkanker

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij zaadbalkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor zaadbalkanker. 

Behandeling van teruggekeerde zaadbalkanker

Bij een heel klein deel van de mannen ontstaat ook een tumor in de andere zaadbal. Dat gebeurt meestal in de eerste jaren na de behandeling. Dan kun je opnieuw behandeld worden en is er ook een goede kans op genezing.

Als je niet meer kunt genezen

Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak wel nog een behandeling aanbieden om de ziekte te remmen of je klachten te verlichten. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past. 

Als je twijfelt over een behandeling 

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling

Je keuzes en rechten als patiënt

Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (5)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022