Chemotherapie samen met andere behandelingen tegen kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonChemotherapie versterkt soms het effect van een andere behandeling, bijvoorbeeld bestraling. Het omgekeerde komt ook voor: dat chemotherapie beter werkt in combinatie met andere medicijnen. Lees hier welke combinaties er zijn.
Soms adviseert de arts chemotherapie in combinatie met een andere behandeling. Je arts of verpleegkundige legt je uit waarom, en hoe de behandeling gaat.
Als je 2 behandelingen tegelijk krijgt, kun je meer bijwerkingen hebben. Hierdoor kan de behandeling zwaarder zijn. Van je arts of verpleegkundige hoor je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En hoe je hiermee om kunt gaan.
Lees op deze pagina verder over:
- Chemotherapie en operatie
- Chemotherapie en bestraling (chemoradiatie)
- Chemotherapie en doelgerichte therapie
- Chemotherapie en immunotherapie (chemo-immunotherapie)
- Chemotherapie en anti-hormonale therapie
- Chemotherapie en corticosteroïden bij bloedkankers
- Chemotherapie als voorbereiding op een stamceltransplantatie
- Chemotherapie en hyperthermie (warmtebehandeling)
Chemotherapie en operatie
Chemotherapie kan een behandeling zijn voor of na een operatie.
Chemotherapie vóór de operatie is bedoeld om de tumor kleiner te maken, zodat de chirurg de tumor beter weg kan halen. De operatie zelf is dan minder ingrijpend. Dit heet neo-adjuvante chemotherapie.
Chemotherapie ná de operatie maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt. Dit heet adjuvante chemotherapie.
Chemotherapie en bestraling
Je kunt chemotherapie krijgen in combinatie met bestraling (radiotherapie). Je krijgt de behandeling dan tegelijk met de bestraling of vóór de bestraling. De chemotherapie maakt de kankercellen extra gevoelig voor de bestraling. Er raken meer kankercellen beschadigd en er gaan meer kankercellen dood.
Chemotherapie en doelgerichte therapie
Bij sommige soorten kanker kun je chemotherapie krijgen samen met doelgerichte therapie. Bij doelgerichte therapie krijg je medicijnen die de kankercellen heel precies aanvallen.
De combinatie van chemotherapie en doelgerichte therapie zorgt ervoor dat de kankercellen op verschillende manieren worden aangepakt. Door deze behandeling heb je kans om langer te leven en/of vergroot je de kans op genezing.
Lees meer over doelgerichte therapie.
Chemotherapie en immunotherapie
Bij gevorderde of uitgezaaide kanker kun je soms chemotherapie krijgen in combinatie met immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert je eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.
De combinatie van chemotherapie en immunotherapie zorgt ervoor dat de kankercellen op verschillende manieren worden aangepakt. Door deze behandeling heb je kans om langer te leven en/of vergroot je de kans op genezing.
Lees meer over immunotherapie.
Chemotherapie en anti-hormonale therapie
Wanneer je een hormoongevoelige tumor hebt, kun je anti-hormonale therapie krijgen samen met chemotherapie. Bij anti-hormonale therapie krijg je medicijnen die de aanmaak van hormonen beperken, of die hun invloed verminderen.
De combinatie van chemotherapie en anti-hormonale therapie zorgt voor een extra sterke remming van de kankercellen.
Lees meer over anti-hormonale therapie.
Chemotherapie en corticosteroïden bij bloedkankers
Bij bloedkanker krijg je de chemotherapie vaak samen met corticosteroïden zodat de behandeling beter werkt. Corticosteroïden zijn medicijnen die ontstekingen en het afweersysteem onderdrukken. Voorbeelden zijn prednison en dexamethason.
Soms krijg je corticosteroïden tegelijkertijd met de chemotherapie, maar om een andere reden:
- om bijwerkingen als misselijkheid en overgeven tegen te gaan
- om je eetlust op te wekken als je weinig honger hebt
- in combinatie met chemotherapie bij de behandeling van prostaatkanker
Chemotherapie als voorbereiding op stamceltransplantatie
Kom je in aanmerking voor een stamceltransplantatie? Dan krijg je eerst een voorbehandeling met een chemotherapie. Dit maakt de kans op genezing groter.
Lees meer over stamceltransplantatie.
Chemotherapie en hyperthermie (warmtebehandeling)
Bij gevorderde kanker krijg je chemotherapie soms samen met hyperthermie. Dan werkt de behandeling beter.
Bij hyperthermie verwarmt een arts de tumor een uur lang tot 40 à 43°C. Dit gebeurt met microgolfstraling. De straling komt via speciale apparatuur in het lichaam.
Een speciale vorm van hyperthermie is perfusiehyperthermie. Hierbij pompt de arts een warme chemovloeistof door de bloedvaten van een arm of been. Of in een hol orgaan (bijvoorbeeld de blaas) of lichaamsholte (zoals de buikholte).