Haaruitval en hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige mensen kiezen voor hoofhuidkoeling tijdens chemotherapie. Deze behandeling kan helpen om haaruitval te voorkomen. Je wordt dan niet of minder kaal.

Lees op deze pagina over:

Wat is hoofdhuidkoeling?

Hoofdhuidkoeling of haarkoeling is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijg je tijdens de chemotherapie een kap op. Die koelt je hoofdhuid. Deze kap heet een ijsmuts, of icecap.

Wie komt voor hoofdhuidkoeling in aanmerking?

Niet iedereen kan hoofdhuidkoeling krijgen. Bij leukemie of lymfeklierkanker is hoofdhuidkoeling niet mogelijk. Op hoofdhuidkoeling.nl kun je zien wanneer hoofdhuidkoeling wel en niet mogelijk is.

Veel ziekenhuizen in Nederland bieden hoofdhuidkoeling aan. Overleg met je arts of jouw ziekenhuis hoofdhuidkoeling geeft, en of je ervoor in aanmerking komt.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Haaruitval door chemotherapie ontstaat doordat cytostatica de sneldelende cellen beschadigen. Kanker bestaat namelijk uit sneldelende cellen. Maar ook de cellen die haar produceren zijn sneldelend. De cytostatica vallen die cellen dus ook aan. Hierdoor wordt het haar dunner, breekt het makkelijk af of valt het uit.

Door je hoofdhuid te koelen gaat er minder bloed naar de haarwortels. Omdat de cytostatica in je bloed zitten, kunnen ze je haarcellen op deze manier dus minder goed bereiken. Ze hebben dus minder kans om je haarcellen te beschadigen.

Hoe gaat een behandeling met hoofdhuidkoeling?

Je krijgt een kap op je hoofd vóór, tijdens en een tijdje na de chemotherapie. Door de kap stroomt een koude vloeistof. De temperatuur van je hoofdhuid is dan tussen de 15 en 25 graden.

Goed om te weten: als je hoofdhuidkoeling krijgt, duurt de behandeling met chemotherapie per keer langer. Je bent ongeveer 5 kwartier tot 2 uur langer in het ziekenhuis.

Lees de praktische tips rondom hoofdhuidkoeling op hoofdhuidkoeling.nl.

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Koeling van de huid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof (foto: Catharina ziekenhuis).

Het effect van hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling heeft niet altijd resultaat. Hoe goed het werkt, heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die je krijgt. Bij sommige chemokuren heeft hoofdhuidkoeling zelfs helemaal geen zin. In de keuzehulp hoofdhuidkoeling kun je de kans op haaruitval met en zonder hoofdhuidkoeling inschatten.

Bekijk de keuzehulp hoofdhuidkoeling.

Bijwerkingen van hoofdhuidkoeling

Het verschilt per persoon, maar de meeste patiënten houden hoofdhuidkoeling goed vol. De eerste 10 tot 15 minuten kan het koud en onaangenaam voelen. Daarna is de hoofdhuidkoeling meestal goed te verdragen. Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt. Paracetamol kan dan helpen. Andere bijwerkingen treden nauwelijks op en zijn niet ernstig.

Lees de ervaringen van anderen met hoofdhuidkoeling.

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Wat is hoofdhuidkoeling bij chemotherapie en welke gevolgen heeft dit voor het haar?

Meer weten?

Lees verder op andere websites (3)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina van den Hurk

Dr. Corina van den Hurk

Onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

LinkedIn

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021