Contact met anderen en seks tijdens en na chemotherapie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je chemotherapie krijgt of in de periode erna kun je zonder problemen lichamelijk contact hebben met anderen. Wel wordt aangeraden om veilig te vrijen.
Lees op deze pagina over:
- Anderen aanraken of zoenen tijdens chemotherapie
- Seks hebben als je chemotherapie krijgt
- Chemotherapie en contact met iemand die zwanger is
- Kraamvisite of een baby vasthouden tijdens chemotherapie
Anderen aanraken of zoenen tijdens chemotherapie
Je kunt gewoon lichamelijk contact hebben met anderen. Knuffelen, aanraken of een zoen geven is niet schadelijk. Je kunt mensen dus ook gewoon een hand geven.
Seks hebben als je chemotherapie krijgt
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon zoenen, vrijen of gemeenschap hebben. Je partner of sekspartner wordt daar niet ziek van. Ook tongzoenen is niet schadelijk.
Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken. Het is namelijk niet bekend óf en in welke mate cytostatica worden opgenomen in het sperma of het slijmvlies van de vagina.
Chemotherapie en contact hebben met iemand die zwanger is
Je kunt een zwangere vrouw gewoon aanraken als je wordt behandeld met chemotherapie. Ook als je eigen vrouw zwanger is en je veel in haar nabijheid bent, vorm je geen gevaar. Het kind in de buik loopt geen risico om besmet te worden. De zwangere mag je ook ondersteunen waar nodig.
Is je kuur voorbij en verlaat de chemo je lichaam? De resten van chemotherapie in bijvoorbeeld urine, ontlasting of braaksel hebben geen gevolgen voor het kindje van de zwangere.
Kraamvisite of een baby vasthouden tijdens chemotherapie
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon op kraamvisite. Een pasgeboren baby wordt daar niet ziek van.
Je kunt een baby gewoon vasthouden, dat is niet schadelijk.