Andere medicijnen, voeding en supplementen bij chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige medicijnen, kruidenproducten en vitamines hebben invloed op de werking van chemotherapie. Overleg altijd met je arts of apotheker. Die weet wat wel en niet veilig is.

Chemotherapie kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, voedingssupplementen, kruidenpreparaten en zelfs met ’normale’ voeding. Een wisselwerking betekent dat 2 middelen elkaars werking beïnvloeden. Hierdoor kan de werking minder of juist sterker worden. Ook kunnen de bijwerkingen heviger worden. 

Wees dus voorzichtig met medicijnen, voedingssupplementen of kruidenpreparaten tijdens je behandeling met chemotherapie. Vraag altijd vooraf advies aan je arts of apotheker.

Lees verder over:

Andere medicijnen en chemotherapie

Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met chemotherapie. Voorbeelden zijn:

  • slaapmiddelen
  • maagzuurremmers
  • medicijnen tegen depressie
  • bloedverdunners

Deze medicijnen kunnen ook een wisselwerking hebben met ondersteunende medicijnen bij chemotherapie. Bijvoorbeeld met medicijnen tegen misselijkheid en overgeven.

Bespreek met je arts of apotheker of je dit soort medicijnen mag gebruiken. Soms heb je de medicijnen echt nodig en kan het niet anders. Maar soms kun je het beter niet doen of het gebruik van die medicijnen uitstellen tot later. Soms kan de arts ook vervangende medicijnen voorschrijven.

Kruidenproducten en chemotherapie

Sommige kruidenproducten zorgen ervoor dat chemotherapie minder goed werkt of dat je meer bijwerkingen krijgt. Zo zorgen Sint-janskruid en kurkuma (geelwortel) er bijvoorbeeld voor dat de lever de chemotherapie sneller afbreekt. De chemotherapie heeft dan minder effect.

Lees welke andere kruidenproducten je NIET moet gebruiken tijdens chemotherapie.

Gebruik je kruidenproducten? Meld dat aan je arts. Overweeg je een kruidenproduct te gebruiken? Vraag altijd eerst advies aan je arts of apotheker.

Voedingssupplementen en chemotherapie

Gebruik je vitaminepillen en voedingssupplementen? Vergeet ook dat niet aan de arts te melden. Deze middelen kunnen ook een wisselwerking geven met geneesmiddelen tegen kanker en ondersteunende medicijnen.

Een hoge dosis vitamine C maakt bijvoorbeeld de urine zuur. In combinatie met bepaalde soorten chemotherapie kan dit je nieren aantasten.

Alternatieve (genees)middelen en chemotherapie

Er bestaan ook alternatieve (genees)middelen en homeopathische middelen. Het is niet bekend of deze invloed hebben op de behandeling met chemotherapie. Bespreek daarom altijd met je arts of apotheker of je deze medicijnen en middelen mag gebruiken.

Visolie en chemotherapie

Chemotherapie kan minder goed werken door visolie. Het is dan beter om de dagen voor, tijdens en na de behandeling geen visoliesupplementen te nemen.

Dit geldt alleen voor de soorten chemotherapie met irinotecan en platina erin, zoals cisplatine en oxaliplatine. De arts of verpleegkundige weet of je deze medicijnen krijgt.

Lees ook: Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken?

Zorg voor een actueel medicatie-overzicht

Bij je apotheek kun je gratis een overzicht opvragen van alle medicijnen die je gebruikt. Dit heet een actueel medicatie-overzicht. 

Neem dit overzicht bij de start van behandeling en/of bij opname mee naar het ziekenhuis. Belangrijk: zet er ook de middelen op die je zelf koopt, bijvoorbeeld bij de drogist of natuurwinkel. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021