Haaruitval door chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door chemotherapie kan je haar uitvallen. Of dat gebeurt, hangt af van de soort chemotherapie die je krijgt en de hoeveelheid chemotherapie. Lees wat je kunt doen als je haar uitvalt.

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Dat komt omdat cytostatica de haarvormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit. Later kan ook ander lichaamshaar uitvallen, zoals wenkbrauwen, wimpers en schaamhaar.

haaruitval

Niet elke chemotherapie geeft haaruitval

Niet van alle soorten chemotherapie valt het haar uit. Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die je krijgt. Bespreek met je arts wat je kunt verwachten. 

In de keuzehulp hoofdhuidkoeling kun je voor diverse soorten chemotherapie zien wat de geschatte haaruitval is per situatie.

Hoe begint haaruitval?

Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste chemokuur uit te vallen. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je haren op je kussen vindt of in de douche. Soms merk je het ook omdat je haarpijn krijgt. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op de hoofdhuid geven. Het kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen.

Hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen

Soms kan hoofdhuidkoeling helpen om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Hoofdhuidkoeling krijg je tegelijk met chemotherapie. Lees meer over hoofdhuidkoeling.

Wat kun je doen bij haaruitval?

Iedereen gaat anders om met het idee dat hij of zij kaal wordt door de chemotherapie. Heb je moeite om aan te idee te wennen? Dan kun je je haar kort laten knippen voordat je met de behandeling begint. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van haarverlies. En je maakt de overgang naar een kaal hoofd wat minder abrupt.

Word je kaal en wil je je hoofd graag bedekken? Dan kun je een muts, sjaal of pruik (haarwerk) dragen. De basisverzekering vergoedt meestal een deel van de kosten voor een pruik of haarwerk. Hier kun je een machtiging voor aanvragen bij je oncoloog.

Als je kaal wordt, kun je natuurlijk ook besluiten om niets te doen. Maar een mutsje is dan toch ook wel aan te raden. Het zorgt ervoor dat je ’s nachts of overdag niet teveel afkoelt. Schijnt de zon? Bedek je kale hoofd dan tegen zonnebrand. 

kaal door chemotherapie

Komt je haar weer terug?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie.

Het nieuwe hoofdhaar kan wel anders zijn. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk. Iemand die eerst steil blond haar had, kan bijvoorbeeld donkerder haar met krulletjes terugkrijgen. Vaak krijg je eerst donzig ‘babyhaar’, ook in het gezicht. Het kan zijn dat het haar minder snel groeit dan vroeger. Ook kan het haar blijvend dunner of minder zijn dan voor je behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina van den Hurk

Dr. Corina van den Hurk

Onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

LinkedIn

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021