Veranderd seksleven door chemotherapie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonChemotherapie kan invloed hebben op je seksleven. Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige. Soms is er een oplossing voor.
De meeste mensen hebben tijdens en na de behandeling minder zin om te vrijen of hebben er helemaal geen zin meer in. Dat kan komen door:
- misselijkheid, vermoeidheid en andere bijwerkingen van chemotherapie
- een veranderd uiterlijk. Door gewichtsverlies en haaruitval voelen mensen zich soms minder aantrekkelijk.
- neuropathie (zenuwschade). Hierdoor kan de gevoeligheid voor aanrakingen minder worden. Aanrakingen kunnen juist ook onprettig voelen.
- emoties, spanning en stress
Meestal komt de zin in seks na de behandeling geleidelijk weer terug.
Invloed chemotherapie op seksualiteit bij vrouwen
Chemotherapie heeft ook effect op snelgroeiende gezonde cellen zoals slijmvliescellen. Die zitten ook in de wand van de vagina. Door de chemotherapie kan het slijmvlies van de vagina dunner worden. Hierdoor kun je last krijgen van:
- jeuk
- droge vagina
- afscheiding
- pijn of een branderig gevoel tijdens en na de geslachtsgemeenschap
Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige. Misschien is er iets aan te doen.
Invloed chemotherapie op seksualiteit bij mannen
Tijdens de behandeling met chemotherapie maak je als man minder testosteron aan. Daardoor hebben de meeste mannen tijdens de chemotherapie minder zin in seks en minder of geen erecties. Dit is vaak tijdelijk. Na de behandeling gaat het meestal snel weer over. Specifieke vragen hierover kun je met de arts of verpleegkundige bespreken.
Na een hoge dosis chemotherapie (bijvoorbeeld bij een stamceltransplantatie) kan de hoeveelheid testosteron lange tijd of voor altijd laag blijven. De klachten blijven dan ook bestaan. Een testosterontekort kan meestal wel behandeld worden. Er zijn bijvoorbeeld huidgels die het testosterontekort aanvullen.
Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige.