Tracheotomie bij strottenhoofdkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een tracheotomie is een operatie om benauwdheid tegen te gaan. Een grote tumor of zwelling in de keel kan een deel van de luchtpijp afsluiten. Hierdoor kun je minder goed gaan ademhalen en een benauwd gevoel krijgen.

Hoe gaat een tracheotomie?

De arts maakt een snee van een paar centimeter in het midden van de huid van de hals, net boven het borstbeen. De arts snijdt door tot in de luchtpijp.

Zo kan de lucht uit de luchtpijp naar buiten. De lucht hoeft dan niet meer door de vernauwing in de keelholte of strottenhoofd.

De arts plaatst een buisje om de snee open te houden. Dit heet een canule. Als de canule net is geplaatst, kun je een paar dagen niet praten. Eerst krijg je namelijk een canule met ballon (cuff) die de longen tegen wondvocht beschermt. Meestal vervangt de arts na een paar dagen de canule voor eentje zonder cuff. Dan kun je weer praten.

Als je weer goed kunt ademen, kan de arts de canule verwijderen en de opening afplakken. Vaak groeit de opening vanzelf dicht, anders kan er gehecht worden. Je houdt de canule meestal tot het einde van de behandeling.

Verschil tracheotomie en tracheostoma na operatie

Na een tracheotomie is het strottenhoofd nog aanwezig. Nadat de canule is verwijderd, groeit de snee weer dicht. Je kunt dan weer ademen door de mond en neus.

Bij een laryngectomie verwijdert de arts het strottenhoofd. Dan is de opening aan de hals (de tracheostoma) de enige luchtweg. De opening in de hals voor altijd aanwezig en is meestal open, ook zonder canule.

Soms wil de opening krimpen na de laryngectomie. Dan kan een canule of larytube nodig zijn.

Na de tracheotomie heb je tijdelijk een canule (buisje) in je luchtpijp voor de ademhaling

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019