Eten en drinken na de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na een laryngectomie krijg je eerst sondevoeding via een slang in de neus. Vocht krijg je eerst via een infuus in de arm en daarna ook via de sonde. Zo kan het weefsel rondom het operatiegebied goed genezen.

Na een aantal dagen mag je voorzichtig proberen vloeibare voeding te eten. Als vloeibare voeding goed gaat, kun je per dag uitbreiden naar gemalen voedsel. En als dat goed gaat, kun je weer vast voedsel eten. Ieder ziekenhuis heeft een schema om de voeding op te starten en uit te breiden.

Veranderingen in reuk en smaak

In het begin proef je dingen niet of anders. Dit komt omdat je niet meer door de neus ademt. Hierdoor vermindert de reuk en proeft het eten dus ook anders. Meestal krijg je na een tijd weer meer smaak.

Problemen met slikken

Soms kun je moeilijker slikken, met minder kracht en met kleinere hoeveelheden. Water drinken tijdens het eten kan hierbij helpen.

Benauwd gevoel bij het eten

Na een laryngectomie kan er voedsel blijven steken in de slokdarm of diep in de keel. Je kunt niet stikken, de ademhaling gaat via het tracheostoma. Neem rustig de tijd te om te eten, kauw goed en drink bij het eten.

Soms blijft voedsel boven de stemprothese steken. Dit kun je verhelpen door het tracheostoma af te sluiten en een hoestbeweging te maken. Neem contact op met de arts wanneer je merkt dat voedsel steeds vaker blijft steken.

Voeding na een gedeeltelijke verwijdering van het strottenhoofd

Heel soms hoeft er maar een deel van het strottenhoofd verwijderd te worden. Bij deze operatie kan het strotklepje weggehaald zijn. Hierdoor kun je je makkelijk verslikken.

Onder begeleiding van een logopedist leer je een nieuwe manier slikken. De nieuwe manier van slikken kost in het begin vaak veel tijd en energie.

Voeding na bestraling van het strottenhoofd

Na bestraling van het strottenhoofd kun je de volgende klachten krijgen: een droge mond, problemen met slikken, vaker verslikken en/of vorming van slijm.

Hierdoor kun je niet meer alles eten en drinken. Door de bestraling kan ook de smaak verminderen.

Begeleiding van een logopedist en diëtist

Heb je veel problemen met eten tijdens en na de behandeling, dan kun je  begeleiding krijgen van een diëtist en/of een gespecialiseerde logopedist. Een diëtist geeft advies voor goede en gezonde voeding, aangepast op jouw specifieke situatie. Een logopedist helpt met adviezen over slikken en houding. De arts kan je verwijzingen geven.

Opkomend maagzuur na een laryngectomie

Na de operatie werken de spieren rond de slokdarm soms minder goed. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel vanuit de mond in de maag terechtkomt. En dat voedsel in de maag niet meer terug omhoog komt.

Na een laryngectomie kan voedsel blijven steken in de slokdarm en kan maagzuur en voedsel terugkomen in de mond. Je kunt dit voor een deel voorkomen door minder voorover te buigen en te bukken.

Voedingstips

Tips over eten en drinken bij strottenhoofdkanker vind je op voedingenkankerinfo.nl. Bekijk de tips voor eten en drinken bij:

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019