Behandeling van strottenhoofdkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met strottenhoofdkanker krijgen een operatie, of een bestraling met of zonder chemotherapie. Beide behandelingen hebben genezing van de kanker als doel.  

Operatie

Bij een kleine tumor hoeft de arts soms maar een klein deel van het strottenhoofd weg te halen. Dit kan met een laserbehandeling of met een gedeeltelijke verwijdering van het strottenhoofd.

Bij grote tumoren is een operatie nodig waarin vaak het hele strottenhoofd wordt weggehaald. Deze operatie heet een laryngectomie.

Bestraling

Na de operatie kun je een aanvullende behandeling met bestraling krijgen. Zo wordt de kans dat de kanker terugkomt zo klein mogelijk.

Bestraling wordt als losse behandeling gegeven, of in combinatie met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Soms krijg je doelgerichte therapie in plaats van chemotherapie bij de bestraling.

Ziekenhuizen voor strottenhoofdkanker

Voor de behandeling van strottenhoofdkanker kun je terecht in 14 ziekenhuizen in Nederland. Deze bundeling van kennis en ervaring zorgt voor een betere kwaliteit van zorg. Vanuit het eigen ziekenhuis kun je een verwijzing krijgen naar één van deze ziekenhuizen.

Wat kun je zelf doen?

Voor de behandeling van strottenhoofdkanker is het belangrijk dat je niet rookt en geen alcohol drinkt. Roken en alcohol verminderen namelijk het effect van de behandeling. Ook vergroten ze de kans dat de ziekte terugkomt. Vind hulp voor het stoppen met roken en drinken.

Je herstelt het beste van de behandeling door de conditie op peil te houden. Lees verder over hoe je je conditie goed houdt.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij strottenhoofdkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor strottenhoofdkanker. 

Behandeling van teruggekeerde strottenhoofdkanker

Na de eerste behandeling(en) van strottenhoofdkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. Dit heet een recidief. Ook de tweede behandeling kan genezing als doel hebben.

Als je de eerste keer bestraling of chemoradiatie hebt gekregen, dan is een tweede keer bestraling meestal niet mogelijk. Met een operatie kan de teruggekeerde tumor worden verwijderd.

Heb je de eerste keer een operatie gehad, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een tweede behandeling: opnieuw een operatie, bestraling of chemoradiatie.

De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootste kans op genezing en de minste belasting.

Behandeling van uitzaaiingen

Strottenhoofdkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals. Uitzaaiingen in deze lymfeklieren kunnen behandeld worden met een operatie, bestraling of chemoradiatie.

Soms kunnen via het bloed uitzaaiingen in andere organen ontstaan. Bijvoorbeeld in de longen.

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing niet meer mogelijk. Je kunt dan chemotherapie krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit zorgt voor levensverlenging.

Als chemotherapie niet voldoende werkt, kun je wellicht in aanmerking komen voor immunotherapie.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (3)

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019