Reizen met het tracheostoma
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon‘Paspoort’ dat aangeeft dat je een tracheostoma hebt
Het kan zijn dat er tijdens een reis of een verblijf in het buitenland iets met je gebeurt. Het is belangrijk dat je hulpverleners kunt informeren over je situatie. Neem in het buitenland daarom altijd een laryngectomie-paspoort mee.
In dit paspoort staat in een aantal talen wat een laryngectomie inhoudt. En hoe iemand met een tracheostoma in noodgevallen hulp kan krijgen. In plaats van mond-op-mond beademing moet je namelijk mond-op-stoma beademing krijgen.
Identificatieplaatjes
Ook met identificatieplaatjes kun je duidelijk maken dat je een laryngectomie hebt gehad. Het maakt duidelijk wat hulpverleners wel of niet moeten doen. Neem deze plaatjes met je mee, of bevestig ze bijvoorbeeld achter de voorruit van je auto.
Reizen met het vliegtuig
Na een laryngectomie kun je gewoon het vliegtuig nemen. In geval van nood kun je het (kinder)zuurstofmasker in het vliegtuig gebruiken.
Je plaatst het hele maskertje over het tracheostoma. Het maskertje is flexibel. Door de grote hoeveelheid toegevoerde zuurstof is het niet nodig het hele tracheostoma af te sluiten.
Extra plug en stemprothese
Neem altijd een plug voor de stemprothese mee op reis.
Wanneer de stemprothese niet goed meer is, kan een KNO-arts die ter plekke vervangen. Maar in sommige landen (bijvoorbeeld ontwikkelingslanden) is een stemprothese niet beschikbaar.
Patiëntenvereniging HOOFD-HALS kan je adressen geven van KNO-klinieken in het buitenland.
Ga je langer op reis? Overleg met de specialist of je een extra stemprothese mee kunt nemen.