Echografie met punctie van de halsklieren bij strottenhoofdkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonZiet de arts bij de echografie licht vergrote lymfeklieren? Dan is er een kans dat deze klieren uitzaaiingen bevatten. De radioloog prikt deze klieren dan direct aan met een naald om cellen op te zuigen. Dit heet een punctie. De punctie kan soms pijnlijk zijn.
De opgezogen cellen worden in het laboratorium onderzocht. Dit duurt een aantal uren tot dagen afhankelijk van de benodigde kleuringen.
De afspraak is dat alle (licht) vergrote klieren worden aangeprikt omdat zij mogelijk uitzaaiingen bevatten. Het hoeft niet zo te zijn dat deze klieren ook echt een uitzaaiing bevatten. Dit is pas bekend na onderzoek in het laboratorium.
Echografie
Wat is een echografie?
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Hoe gaat een echografie?
Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.