Chemoradiatie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij chemoradiatie krijg je voor een bepaalde periode tegelijkertijd bestraling én chemotherapie. De twee behandelingen versterken elkaars werking. Chemoradiatie heet ook wel radio-chemotherapie.
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.
Doel van chemoradiatie
Chemoradiatie is een behandeling met genezing als doel. Je kunt chemoradiatie krijgen als enige behandeling, of in combinatie met een operatie. Je krijgt de chemoradiatie dan voor of na de operatie.
Wanneer kan chemoradiatie een behandeling zijn bij kanker?
Chemoradiatie wordt toegepast bij de volgende kankersoorten:
- slokdarmkanker
- endeldarmkanker
- anuskanker
- blaaskanker
- glioblastoom
- kanker in het hoofd-halsgebied
- longkanker
- baarmoederkanker
- baarmoederhalskanker
- vulvakanker (schaamlipkanker)
- vaginakanker
Bijwerkingen van chemoradiatie
Bij chemoradiatie krijg je 2 behandelingen tegelijk. Het nadeel hiervan is dat de bijwerkingen heviger kunnen zijn. Je arts of verpleegkundige vertelt je welke bijwerkingen je kunt verwachten. Dit hangt af van de chemotherapie die je krijgt en het gebied dat bestraald wordt.
De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen 1 tot 3 maanden na afloop van de behandeling.
Goed om te weten: haaruitval komt niet veel voor bij chemoradiatie. Dat heeft te maken met de soort chemotherapie die gebruikt wordt. Vaak gaat het om middelen die geen of weinig haaruitval geven. Verder is de hoeveelheid chemotherapie bij chemoradiatie meestal ook lager dan wanneer je alleen chemotherapie krijgt.