Vruchtbaarheid en bestraling
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBestraling kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens, lees dan hier de antwoorden op veelgestelde vragen.
Belangrijk: heb je een kinderwens? Bespreek die dan voor de behandeling met je arts. Als de geplande bestraling invloed kan hebben op je vruchtbaarheid, verwijst hij of zij je door naar een arts met veel kennis van vruchtbaarheid. Met deze arts kun je bespreken of je een behandeling kunt krijgen waardoor je vruchtbaar blijft. Lees verder over vruchtbaarheid behouden.
Ben je nog vruchtbaar na bestraling? (vrouwen)
Je eierstokken en je baarmoeder zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als deze organen bestraald worden, kun je minder vruchtbaar worden.
Krijg je bestraling van je eierstokken? En ben je nog niet in de overgang? Dan kom je hierdoor in de overgang. Je menstruaties stoppen na een paar weken en je bent dan niet meer vruchtbaar.
Krijg je een hoge dosis straling op je baarmoeder, dan kan er geen embryo meer innestelen in je baarmoeder. Ben je nog in de vruchtbare leeftijd en wil je graag een kind? Dan ben je afhankelijk van een draagmoeder. Een expert op het gebied van vruchtbaarheid geeft je vooraf informatie hierover.
Meer over de invloed van bestraling op je vruchtbaarheid.
Ben je nog vruchtbaar na bestraling? (mannen)
Je zaadballen zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als je zaadballen (mee)bestraald worden, kun je daar onvruchtbaar door worden. Bij een bepaalde hoeveelheid straling maken de zaadballen geen zaadcellen meer. Lees verder bij de informatie over zaadbalkanker.
Verwacht de arts dat je door de behandeling onvruchtbaar wordt? Dan kun je overwegen om sperma te laten invriezen.
Mag ik zwanger worden of een kind verwekken tijdens of kort na de bestraling?
Zwanger worden of een kind verwekken wordt afgeraden als je bestraling van het bekkengebied krijgt, of kort geleden hebt gekregen. De straling kan de geslachtscellen namelijk licht beschadigen. Daardoor is er een kleine kans op aangeboren afwijkingen.
De schade aan de geslachtscellen is tijdelijk. Met de arts kun je overleggen hoelang je het beste kunt wachten met proberen zwanger te worden of een kind verwekken. Meestal adviseert de arts aan vrouwen om minstens 6 maanden te wachten. Voor mannen is dit minstens 3 maanden.
Meer weten?
-
Freya
Freya is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.