Bijwerkingen van bestraling
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBestraling kan ook gezonde cellen in het weefsel rondom de tumor kapotmaken. Daardoor kun je last krijgen van bijwerkingen. Meestal zijn die bijwerkingen tijdelijk.
Bijwerkingen verschillen per persoon
Het is niet precies te voorspellen hoe je op de bestralingsbehandeling reageert. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, andere merken er juist weinig van.
Van welke bijwerkingen je last kunt krijgen, hangt af:
- de plek die wordt bestraald
- hoeveel straling je per keer krijgt en de totale hoeveelheid straling
- de bestralingstechniek
- of je ook andere behandelingen krijgt, zoals chemotherapie
Hoe erg de bijwerkingen zijn, heeft niets te maken met het resultaat van de behandeling.
Bijwerkingen van uitwendige bestraling
De bestralingsarts en/of laborant vertelt je welke bijwerkingen je kunt krijgen. Dat hangt af het gebied dat bestraald wordt.
Een algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. Meestal ontstaat die na afloop van de behandeling. Lees meer over vermoeidheid door bestraling.
Voorbeelden van andere bijwerkingen zijn:
Als je last hebt van bijwerkingen, bespreek dit dan altijd met je arts. Hij of zij kan je misschien medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen voor advies.
Bijwerkingen van inwendige bestraling
Bij inwendige bestraling is er minder kans op schade aan het gezonde weefsel om het gebied heen dan bij uitwendige bestraling. Daardoor zijn de bijwerkingen ook minder.
Krijg je inwendige bestraling in combinatie met uitwendige bestraling en/of chemotherapie, dan kan de combinatie van deze intensieve behandelingen juist wel meer bijwerkingen geven.
Gevolgen op langere termijn
Bestraling kan ook gevolgen hebben op lange termijn, bijvoorbeeld seksuele veranderingen of lymfoedeem.
Wat in jouw situatie mogelijke gevolgen zijn, hangt af van de hoeveelheid straling en het gebied dat bestraald is. Bespreek dit met je arts.
Lees verder over de gevolgen van bestraling.