Kanker, wat nu?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je te horen krijgt dat je kanker hebt, kan dat veel emoties teweegbrengen. Die kunnen erg heftig zijn, waardoor het soms moeilijk is om er mee om te gaan.
Er komt in korte tijd veel op je af
Kort na de diagnose ben je waarschijnlijk vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren en welke behandelingen mogelijk zijn. Je moet voor vervolgonderzoeken naar het ziekenhuis en krijgt meestal veel informatie te verwerken. Vaak moet je in korte tijd een aantal belangrijke beslissingen nemen.
Soms stelt de arts voor nog even te wachten met behandelen. Bijvoorbeeld als de tumor langzaam groeit. Wel weten dat je ziek bent, maar (nog) geen behandeling krijgen kan erg belastend zijn.
Veel mensen hebben het gevoel dat ze geleefd worden in de periode voor, tijdens en direct na de behandeling. Misschien heb je ook het gevoel dat alles je overkomt en dat je zelf nog maar weinig invloed hebt op wat er gebeurt.
Tijdens en na de behandeling
Tijdens de behandeling kun je heel wisselende emoties ervaren. Ook kun je verschillende klachten hebben. Vaak gaat de conditie achteruit. Misschien ben je erg moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn of kunnen zich minder goed concentreren.
Ben je klaar met de behandeling, dan kunnen de ervaringen bezinken. Je kunt dan toekomen aan het verwerken van wat je allemaal hebt meegemaakt. Ook daarbij kunnen allerlei gevoelens en emoties loskomen.
Na de behandeling kan het lastig zijn om het leven weer op te pakken. Veel mensen voelen zich niet meer zo goed en sterk als vroeger. Ze zijn bijvoorbeeld sneller moe of hebben last van geheugen- en concentratieproblemen. Ook hebben ze moeite met de dagelijkse dingen of met weer aan het werk gaan. Veel mensen zijn ook bang dat de kanker terugkomt.
Hulp of begeleiding zoeken
Je kunt tijdens of na de behandeling hulp of begeleiding zoeken om klachten te voorkomen en te verminderen. Je kunt dit doen in overleg met je behandeld arts of verpleegkundige.
Je kunt ook zelfstandig aan de slag met online programma’s zoals OncoKompas 2.0 en de Kanker Nazorg Wijzer.
Als een genezende behandeling niet (meer) mogelijk is
Soms is de ziekte bij diagnose al zo ver gevorderd dat een genezende behandeling niet (meer) mogelijk is. Dan zijn er meestal nog behandelingen mogelijk die de ziekte kunnen remmen en/of klachten bestrijden. Dat zijn palliatieve behandelingen.
Misschien biedt deze informatie over omgaan met kanker toch steun, ook al is niet alles van toepassing. Je kunt ook kijken in het informatiedossier niet meer beter worden.
Meer weten?
-
3 goede vragen bij de dokter
Patiëntenfederatie Nederland heeft informatie over 3 goede vragen die u kunt stellen aan de arts.
-
Stichting Jongeren en kanker
Organisatie voor jonge mensen in de AYA leeftijd (18-35 jaar) die te maken hebben gekregen met kanker.