Gevoelens en emoties bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAngst, onzekerheid, boosheid, somberheid, eenzaamheid en verdriet. Het zijn voorbeelden van nare gevoelens die je kunt hebben als je kanker hebt (gehad). Je kunt hulp krijgen om met die gevoelens om te gaan.
Lees op deze pagina over:
Of ga direct naar de informatie over:
- Angst bij kanker
- Somberheid en depressie bij kanker
- Eenzaamheid en kanker
- Levensvragen bij kanker
- Hulp bij emotionele problemen door kanker
Gevoelens en emoties rond de diagnose
Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, is dat meestal een schok. Voor jezelf en ook voor je familie en andere mensen in je omgeving.
Het kan een tijdje duren voordat je het nieuws kunt verwerken. Dat is heel normaal.
Na de diagnose komt er veel op je af. Je moet waarschijnlijk voor extra onderzoeken naar het ziekenhuis. Je krijgt een gesprek over het behandelplan. Daarnaast moet je misschien praktische zaken regelen. En je hebt te maken met emoties en onzekerheid. Je bent in een heftige periode terechtgekomen.
Tips voor omgaan met spanning en onzekerheid
- Praat over je gevoelens met mensen om je heen. Praten lucht vaak op.
- Bespreek je vragen, twijfels en zorgen met je vaste contactpersoon in het ziekenhuis. Zodat je niet onnodig piekert en jij je gezien en gehoord voelt.
- Je kunt ook bellen, chatten of mailen met een voorlichter van de kanker.nl infolijn.
- Misschien vind je het fijn om dingen van je af te schrijven. Bijvoorbeeld in een blog of een dagboek. Op kanker.nl kun je een blog beginnen.
- Het kan helpen om ervaringen te lezen of te horen van mensen die in eenzelfde soort situatie zitten als jij. Lotgenoten vind je via de lotgenotenzoeker op kanker.nl, een patiƫntenorganisatie of in onze community.
Wat ook kan helpen:
- Ontspanning of afleiding zoeken. Doe iets wat je fijn vindt en wat je een goed gevoel geeft. Bijvoorbeeld de natuur in gaan, een fietstochtje maken, een mooi boek lezen of een film kijken.
- Ontspanningsoefeningen doen. Hierdoor help je je lichaam te ontspannen en wordt je geest kalmer. Ook geleide visualisatie kan helpen tegen spanning.
Gevoelens en emoties na de behandeling
Vaak kom je pas na de behandeling echt toe aan het verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt. Dan kunnen er gevoelens en emoties bovenkomen. En kun je je opeens erg moe voelen.
Tips om hiermee om te gaan:
- Laat je gevoelens en emoties toe
- Deel je gevoelens met anderen
- Leef gezond
- Zoek afleiding
- Gun jezelf de tijd
- Zoek professionele hulp als je dat wilt, bijvoorbeeld bij een psycho-oncologisch centrum.
Lees verder in onze informatie over Verder met je leven na kanker.