Hulp bij emotionele problemen door kanker (psychosociale zorg)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor kanker verandert er vaak veel in je leven. Op allerlei gebieden. Heb je het gevoel dat je vastloopt of de situatie niet aankunt, vraag dan hulp. Overleg erover met je (huis)arts of oncologieverpleegkundige.
Lees op deze pagina over:
Psychosociale zorg in het ziekenhuis
De meeste ziekenhuizen hebben een afdeling voor psychosociale zorg. Daar kun je in je behandelperiode terecht voor een of meer gesprekken. Bijvoorbeeld met een:
- (medisch) maatschappelijk werker
- geestelijk verzorger
- psycholoog
- psychotherapeut
- psychiater
Een geestelijk verzorger is heel toegankelijk. Als je in het ziekenhuis ligt, kun je die meestal zelf benaderen voor een gesprek. Ben je thuis, dan kun je bellen met een Centrum voor Levensvragen bij jou in de buurt.
Voor een (medisch) maatschappelijk werker, psycholoog, psychotherapeut of psychiater is (bijna) altijd een verwijzing nodig van een arts.
Goed om te weten: een geestelijk verzorger is er voor iedereen. Dus voor mensen die gelovig zijn én voor mensen zonder geloof.
Psychosociale zorg buiten het ziekenhuis
Ook buiten het ziekenhuis kun je hulp en begeleiding krijgen. Probeer iemand te vinden die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker. In onze gids Hulp bij kanker vind je een overzicht van aanvullende zorg en hulp bij jou in de buurt, en online.
Je huisarts of behandelaar kan je altijd goed doorverwijzen. Of met je meedenken als je zelf iemand vindt.
We noemen hier alvast 3 plekken waar je hulp kunt krijgen als je kanker hebt (gehad):
- de praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ)
- een IPSO centrum voor leven met en na kanker
- een psycho-oncologisch centrum
De praktijkondersteuner huisarts GGZ
Je huisarts kan je verwijzen naar de POH-GGZ. Deze praktijkondersteuner kan je helpen om je klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan. Die kan ook een kortdurende behandeling geven. Een praktijkondersteuner werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts.
IPSO centrum voor leven met en na kanker
Op verschillende plekken in Nederland vind je IPSO centra voor leven met en na kanker. In deze centra kun je terecht voor verschillende activiteiten, zoals mindfulness, yoga en creatieve therapie.
Je kunt er in een huiselijke sfeer lotgenoten ontmoeten en praten met vrijwilligers die zelf ook kanker hebben of hebben gehad.
In een IPSO centrum kun je zonder afspraak terecht. En je hebt geen verwijzing nodig.
Vind een IPSO centrum bij jou in de buurt.
Psycho-oncologisch centrum
In een psycho-oncologisch centrum werken verschillende hulpverleners samen. Bijvoorbeeld psychologen, psychotherapeuten, vaktherapeuten en maatschappelijk werkers. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met kanker en hun naasten. Je kunt er terecht voor individuele gesprekken, partnergesprekken, groepswerk en groepstherapie.
Voor een behandeling in een psycho-oncologisch centrum heb je een verwijzing van je (huis)arts of verpleegkundig specialist nodig.
Bekijk welke psycho-oncologische centra er zijn in Nederland.
Meer weten?
-
Lastmeter
De Lastmeter is een vragenlijst over hoe je je voelt. Met deze vragenlijst maak je voor jezelf en voor je zorgverleners inzichtelijk van welke problemen of zorgen je op dit moment last hebt.
-
Mijn kwaliteit van leven
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een landelijk initiatief dat laat zien waar goede zorg om draait. Door twee keer per jaar de online vragenlijst in te vullen, brengt u in beeld wat voor u belangrijk is.
-
OncoKompas
OncoKompas is een online programma. Het helpt je om de draad weer op te pakken na kanker.
-
Medische richtlijn psychosociale zorg
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor psychosociale zorg bij kanker.