Mensen om je heen informeren
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMensen om je heen willen weten hoe het met je gaat. Hoe houd je ze op de hoogte? Lees tips om je omgeving te informeren. In een moeilijke tijd waarin je veel moet en weinig energie hebt.
Lees op deze pagina over:
- Hoe vertel je mensen om je heen dat je kanker hebt?
- Hoe houd je mensen om je heen op de hoogte?
- Hoe ga je om met reacties van je omgeving?
Hoe vertel je mensen om je heen dat je kanker hebt?
Aan je dierbaren vertellen dat je kanker hebt, is moeilijk. Je hebt er je eigen emoties bij en je wilt ze niet verdrietig of bang maken.
Tips hoe je kunt vertellen dat je kanker hebt:
- Persoonlijk vertellen dat je ziek bent. Denk van tevoren aan wie je het wil vertellen en wat je gaat zeggen.
- Iemand anders vragen om het te vertellen. Bijvoorbeeld je partner.
- Als je werkt, kun je aan je leidinggevende vragen om het aan je collega’s te vertellen.
- Zelf een e-mail, app-bericht of blog schrijven. En die delen. Dit kan een goede manier zijn om veel mensen tegelijk te bereiken. Je hoeft dan niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen. Tip: op kanker.nl kun je een blog starten.
Aan jonge kinderen vertellen dat je kanker hebt
Aan je (klein)kinderen vertellen dat je kanker hebt, is niet makkelijk. Informatie en tips lees je in ‘Kanker en je gezin’ op deze pagina’s:
- Waarom is het belangrijk om te vertellen dat je kanker hebt?
- Wanneer vertel je aan je kind dat je kanker hebt?
- Wat kun je vertellen?
Hoe houd je mensen om je heen op de hoogte?
Als je kanker hebt, willen je familie, vrienden en kennissen weten hoe het met je gaat. Die belangstelling is fijn, maar iedereen apart antwoord geven kost veel tijd en energie. Het kan ook heftig zijn om steeds over je ziekte te moeten praten. En je wilt dat misschien ook niet altijd. Het kan zijn dat er ook nog andere dingen zijn waar je over wilt praten.
Manieren waarop je je omgeving op de hoogte kunt houden over hoe het met je gaat:
- een groepsmail sturen
- een blog bijhouden op kanker.nl
- berichten op Facebook plaatsen
- berichten delen via een of meer WhatsApp-groepen
Werk je? Bekijk de tips om je collega’s te informeren en contact te houden.
Een groepsmail sturen
Je kunt regelmatig een mail sturen naar een groep mensen. Of iemand vragen om dat namens jou te doen.
Tip: Zet in je mail dat je het fijn vindt als mensen reageren. Maar dat je niet in staat bent om iedereen persoonlijk antwoord te geven.
Je kunt in de mail ook aangeven op welke manier je wilt dat ze reageren. Bijvoorbeeld via een mailtje terug, een appje of telefoontje. En of je wel of liever geen bezoek wilt.
Een blog bijhouden op kanker.nl
Je kunt op kanker.nl een blog starten en 1 of meer blogberichten plaatsen.
Kies je voor een ‘openbaar’ blog, dan kan iedereen de blogs lezen, ook zoekmachines. Weet dat je privacy opgeeft als je voor een openbaar blog kiest en je eigen naam gebruikt. Dat kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld later wilt solliciteren.
Kies je voor een ‘niet-openbaar’ blog, dan is de blog alleen voor andere deelnemers van kanker.nl te lezen en houd je meer privacy.
Berichten op Facebook plaatsen
Via Facebook kun je je omgeving ook op de hoogte houden. Bedenk wel dat je privacy op Facebook minder goed beschermd is. Wat jij op Facebook post, is voor anderen vindbaar. Zelfs jaren later.
Lees op consumentenbond.nl: Facebook-instellingen: bepaal wat je deelt.
Berichten delen via een of meer WhatsApp-groepen
Je kunt een of meer WhatsApp-groepen aanmaken. Als je wilt, kun je die zo instellen dat mensen niet op je berichten kunnen reageren. Je hoeft dan niet iedereen persoonlijk antwoord te geven. Dat scheelt je tijd en energie. Tip: vertel waarom je hiervoor kiest, en leg mensen uit hoe ze dan wel op je kunnen reageren. Je kunt ook iemand vragen namens jou die berichten te schrijven en delen.
Denk goed na wat je post op social media. Iedereen kan het zien en lezen. En de informatie is jaren later nog terug te vinden. Gebruik je LinkedIn, Facebook, Instagram of een ander social media-account? Leg dan in je instellingen vast wie mag bepalen wat er met jouw account moet gebeuren als jij er niet meer bent. Doe je dat niet, dan lukt het je nabestaanden niet om het account te verwijderen of te sluiten. Ook niet als je ze (via de notaris) beschikkingsrecht hebt gegeven.
Lees meer over dit onderwerp op veiliginternetten.nl.
Hoe ga je om met reacties van je omgeving?
Er zullen mensen zijn die op een fijne manier reageren. Die willen jou steunen, verwennen, van alles voor je doen en geven je veel aandacht. Ze staan met een ovenschotel voor de deur, bieden aan om je naar het ziekenhuis te brengen, of strijken een was voor je. De positieve aandacht die je krijgt, kan je helpen deze ingewikkelde tijd door te komen.
Er zullen ook mensen zijn die op een manier reageren die voor jou niet prettig is – al komen ze vanuit goede bedoelingen. Wees erop voorbereid dat je dit soort reacties kunt krijgen van mensen om je heen:
- Ze vertellen nare verhalen over andere mensen met kanker die ze kennen. Van zulke verhalen ga jij je niet beter voelen. Eerder slechter. En bovendien: de situatie van iemand anders zegt erg weinig over jouw situatie.
- Ze zeggen: “Ik leef gezond, dus ik krijg het niet.” Dat is best beledigend. Want ze zeggen eigenlijk: jij leefde ongezond en het is dus je eigen schuld. Zo simpel ligt het gewoon niet.
- Ze komen met adviezen over behandelingen en misschien zelfs wel met wonderbaarlijke genezingen. Dat lijkt hoopvol, maar je kunt het ook opvatten als: ik denk niet dat jij (of je arts) weet wat goed voor je is.
- Ze reageren op je nieuws met: “Het komt vast goed, tegenwoordig hebben ze goede behandelingen!” Hierdoor is er eigenlijk geen ruimte voor je gevoelens.
- Ze zeggen dat je er goed uitziet, om je op te vrolijken of beter te laten voelen. Maar jij hebt misschien veel pijn en voelt je ellendig.
- Ze maken ongepaste opmerkingen of grappen. En jij bepaalt in deze situatie wat ongepast is, niet degene die de grap maakt.
- Ze willen allerlei details over je ziekte weten, die jij niet op dat moment of met diegene wilt delen.
Hoe kun je hierop reageren?
- Probeer zo weinig mogelijk uitgesproken te reageren. Zeg: “Goh, dank je wel, interessant.” Of: “Ik kom erop terug.” Sommige mensen weten nu eenmaal niet goed wat ze moeten zeggen tegen iemand die kanker heeft. En sommige mensen begrijpen ook niet waarom ze in jouw ogen iets ‘verkeerds’ zeggen. Spaar je energie.
- Maak voor jezelf een ‘foute opmerkingen’ lijstje. Een opmerking daarop zetten kan al genoeg zijn om er niet meer mee te zitten.
- Houd voor ogen dat mensen het goed bedoelen, al komt het nog zo ongevoelig over.
- Bespreek dit soort reacties met je partner, goede vrienden of lotgenoten. Wees samen verontwaardigd of boos, maar lach er ook om.
Je kunt ook met humor reageren. Als iemand zegt: “O ja? Ben je erg moe? Ik ben ook heel moe.” Dan zeg je bijvoorbeeld: “Ruilen?” Jij mag namelijk wel grapjes maken.
Dit soort reacties kun je ook meemaken:
- Sommige mensen nemen afstand omdat ze het confronterend of ingewikkeld vinden dat je ziek bent. Ze vermijden of verbreken zelfs het contact.
- Als je een keer gezegd hebt dat je even geen behoefte hebt aan contact, blijven sommige mensen stil tot je aangeeft dat je weer contact wilt. Meestal doen ze dat omdat ze bang zijn om je lastig te vallen of het verkeerd te doen. Als jij niet doorhebt dat ze daarom stil blijven, kan het lang duren voordat je elkaar weer ziet.
- Mensen durven soms niet meer te praten over narigheden die ze zelf hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld omdat ze je er niet mee willen belasten of omdat ze het niets vinden vergeleken met kanker. Daardoor weet je niet meer hoe het écht met ze gaat.
- Sommige mensen verwachten dat je dingen nog kunt zoals vroeger. Of ze gaan er juist vanuit dat je helemaal niets meer kunt.
Krijg je weinig steun van je omgeving? Of kun je met je vrienden of familie niet goed praten over je ziekte? Dan kan het misschien fijn zijn om met lotgenoten te praten. Bij hen vind je vaak veel herkenning en steun. Bekijk hoe je lotgenoten vindt.