Je vrienden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hopelijk steunen en helpen je vrienden je. Ook na je behandeling. Maar ze kunnen zich ook onzeker of ongemakkelijk voelen door jouw situatie. Goed communiceren met elkaar is belangrijk om elkaar niet kwijt te raken.

Lees op deze pagina over:

Invloed van kanker op vriendschappen

Iedereen met kanker kan het bevestigen: vriendschappen kunnen veranderen door kanker. Niet iedereen kan of wil contact houden. Sommige vrienden raak je kwijt. Andere vriendschappen worden juist sterker. En misschien maak je ook nieuwe vrienden. Jij verandert zelf waarschijnlijk ook door alles wat er bij je ziekte komt kijken.

Probeer vrienden en vriendinnen om wie je echt geeft, vast te houden. Ook al laten ze misschien minder van zich horen dan je zou willen. Misschien zitten ze met hun gevoelens in de knoei. Of spelen er andere dingen in hun leven.

Invloed van kanker op je vrienden

Dat jij kanker hebt, kan voor je vrienden heel confronterend zijn. Ze zijn misschien bang om je kwijt te raken, voelen zich machteloos of maken zich zorgen om je. Of ze beseffen: dat kan mij ook overkomen.

Het kan voor je vrienden heel ongemakkelijk voelen. Misschien ben jij de eerste in hun omgeving die kanker krijgt en weten ze niet goed hoe ze moeten reageren. Of ze hebben eerder een dierbare aan kanker verloren en dan kan jouw ziekte herinneringen en emoties oproepen.

Tips voor een goede communicatie met vrienden

Communiceren met vrienden is niet altijd makkelijk als je kanker hebt. Omdat kanker zoveel invloed heeft, is de kans op miscommunicatie en misverstanden best groot.

Deze tips helpen misschien:

  1. Wees open over je ziekte. Vertel of beschrijf wat je doormaakt en wat het met je doet. Als je open bent, is het voor anderen makkelijker om toenadering te zoeken, vragen te stellen en je te steunen.
  2. Vul niet in wat je vrienden denken of voelen. Dat weet je namelijk niet. Vraag het aan ze. Zo voorkom je onbegrip en misverstanden.
  3. Spreek uit dat je begrijpt dat hun leven doorgaat. Toon ook interesse voor wat anderen meemaken. Vraag je vrienden ook hun zorgen met je te blijven delen.
  4. Zeg dat je het rot vindt dat dingen niet meer zijn zoals vroeger. Of dat je belangrijke dingen als verjaardagen of huwelijken mist. De ander krijgt dan ruimte om uit te spreken dat hij of zij dat ook verdrietig vindt, zonder dat iemand daarover schuld heeft of draagt. Jouw ziekte overkomt jou net zo goed als dat het hun overkomt.
  5. Spreek je waardering uit voor hulp en steun die je krijgt.

Tips voor contact houden en samen dingen doen

  • Leg uit dat je stemming, je gevoelens en je behoeften per dag of zelfs per moment kunnen verschillen. Zodat ze niet van zichzelf hoeven te verwachten dat ze perfect aanvoelen wat je wilt of nodig hebt.
  • Bedenk een paar standaardzinnen die je kunt gebruiken als iets je nu niet goed uitkomt, maar je het voorstel wel waardeert. Of dat het op een ander moment wel perfect zou zijn. Bijvoorbeeld: “Fijn dat je bij me langs wilt komen. Nu voel ik me alleen niet zo goed. Ik app je als ik me beter voel.” Of: “Ik heb nu even geen zin om erover te praten. We hebben het er later nog over.”
  • Wil je even niemand zien? Zeg dat dan ook. Maak daarbij wel duidelijk dat het tijdelijk is. Probeer uit te leggen waarom dat is. Bijvoorbeeld “Ik heb minder weerstand door de chemo en ben bang voor een infectie.” Of: “Ik krijg morgen de uitslag van mijn scan en wil even niemand zien”. Eindig met iets positiefs, bijvoorbeeld dat je weer contact opneemt als je daar klaar voor bent.
  • Vraag je vrienden om je een berichtje te sturen als jij te lang niets van je hebt laten horen. Want soms vergeet je gewoon te melden dat je je weer beter voelt.

Tips bij onhandige of kwetsende opmerkingen

  • Heeft een vriend of vriendin een onhandige of kwetsende opmerking gemaakt? Probeer daar op een rustige manier op te reageren. Geef aan wat de opmerking bij jou oproept. Bedenk ook dat iemand het waarschijnlijk niet zo bedoelt als jij het opvat. Of dat iemand het zei uit onwetendheid.
  • Plaats die opmerking op je ‘foute opmerkingen’-lijstje. Je erkent daarmee dat het een rotopmerking was. En kunt er ook weer afstand van nemen. Blijft het daarna toch knagen? Praat er dan alsnog over met je vriend of vriendin.

Hulp vragen aan vrienden

Je vrienden en/of vriendinnen kunnen je het beste helpen als ze weten wat je wel en niet wilt. Bespreek daarom met ze waar je behoefte aan hebt. En maak zo concreet mogelijk wat voor hulp je nodig hebt en wanneer.

Lees meer over hulp vragen: hoe pak je het aan?

Als vrienden het laten afweten

Hoe je vrienden omgaan met jouw ziek-zijn, is vooraf niet altijd te voorspellen. Hopelijk blijven je vrienden je steunen. Toch kan het ook anders uitpakken dan je misschien had verwacht.

Houd rekening met dit soort reacties:

  • Vrienden gaan je uit de weg, negeren het onderwerp kanker als ze met je praten. Of ze laten niets van zich horen. Mogelijke redenen zijn:
    • Ze weten niet wat ze moeten zeggen.
    • Ze zijn bang dat ze het verkeerde zeggen.
    • Ze zijn bang om je van streek te maken.
    • Ze denken dat je geen zin hebt om te praten, of te ziek bent om te praten.
    • Ze hebben al lang niets laten horen en nu durven ze niet meer.
    • Ze denken dat je nu liever tijd met anderen doorbrengt.
  • Je vrienden komen niet op bezoek, of nodigen je niet uit voor activiteiten. Bijvoorbeeld om deze redenen:
    • Ze denken dat je geen bezoek wilt.
    • Ze zien op tegen een bezoek omdat ze denken dat je er ‘ziek’ uitziet. En wat moeten ze dan zeggen?
    • Ze denken dat je te ziek bent om mee te doen aan activiteiten.
    • Ze voelen zich schuldig dat ze leuke dingen doen, terwijl jij ziek bent.

Wat kun je doen?

Is de vriendschap belangrijk voor je? Laat je vriend(in) per mail of app weten dat je een moeilijke tijd doormaakt, maar dat je graag contact wilt houden. Laat weten dat je het fijn zou vinden als hij of zij je zou willen helpen en steunen. Zeg ook dat je begrijpt dat je vriend of vriendin het misschien moeilijk vindt om te zien dat je ziek bent. Of om te horen wat je allemaal door moet maken. Stel voor om samen te zoeken naar een manier om ‘aangehaakt’ te blijven.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie arts vrouw

Dr. Petra Servaes

Klinisch psycholoog, Radboudumc

illustratie deskundige vrouw

Francis Soumete

Medisch maatschappelijk werker, Maastricht UMC+

illustratie deskundige vrouw

Lisette Bauman

Medisch maatschappelijk werker, LUMC

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024