Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker kan je het gevoel geven dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Of heeft verraden. Het is niet gek dat je daarna moeite hebt om weer op je lichaam te vertrouwen. Wat kun je doen?
Lees op deze pagina over:
- Geen vertrouwen meer hebben in je lichaam
- Alerter en gevoeliger voor signalen van je lichaam
- Veel angst voor terugkeer van kanker
- Praat over je gevoelens met je arts of verpleegkundige
- Hulp en ondersteuning
- Contact met lotgenoten
- Tips om angst te verminderen
- Online zelfhulptraining Minder angst bij kanker
Geen vertrouwen meer hebben in je lichaam
Als je de diagnose kanker krijgt, is dat vaak een schok. Zeker als je geen of weinig klachten had. Of misschien had je wel last van lichamelijke klachten, maar dacht je niet meteen aan kanker.
Dat je het niet zag aankomen, kan ervoor zorgen dat je minder vertrouwen krijgt in je lichaam. En in jezelf: dat je niet herkent wanneer er iets mis is met je lichaam. Zeker nu je lichaam ook anders aanvoelt. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van de gevolgen van je behandeling.
De zorgeloosheid is weg. Je bent meer op je hoede. Dat is begrijpelijk en normaal.
Alerter en gevoeliger voor signalen van je lichaam
Misschien let je nu meer op hoe je lichaam voelt. En hoe het reageert. Dat kan zijn omdat je arts of verpleegkundige je heeft verteld op welke signalen je moet letten. Of omdat je bang bent dat de kanker terugkomt. Of dat je uitzaaiingen krijgt.
Veel angst voor terugkeer van kanker
Het is goed om op de signalen van je lichaam te letten. Maar je kunt het ook te veel doen. Dan gaat de angst voor terugkeer van kanker je leven beheersen.
Weet dat je er niet alleen voor staat. Je kunt hulp krijgen om je angst te verminderen. Na een tijd ga je dan weer meer op je lichaam vertrouwen.
Praat over je gevoelens met je arts of verpleegkundige
Praat over je angst met je partner, familie of vrienden. Vertel wat de angst met je doet. Wat voor invloed het heeft op je leven. Ook al is er misschien geen oplossing, het kan helpen om je gevoelens te delen.
Hulp en ondersteuning
Bespreek je gevoelens ook met je (huis)arts of verpleegkundige. Zij kunnen je misschien geruststellen. Ook kunnen ze je tips geven hoe je om kunt gaan met je angst. En wat jou misschien kan helpen om het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen.
Als je wilt, kunnen zij je ook verwijzen. Naar een psycholoog, bijvoorbeeld. Die kan je leren hoe je met dit soort gevoelens om kunt gaan.
De behandeling bestaat vaak uit cognitieve gedragstherapie. Je leert daar hoe je je gedachten kunt ombuigen. Dat doe je door te kijken naar je gedachten, overtuigingen en gedrag. Daardoor word je angst vaak minder.
Acceptance and commitment therapie is vaak ook onderdeel van de behandeling. Hierbij ga je samen met de therapeut na wat jij belangrijk vindt in het leven (jouw waarden) en probeer je daar naar te leven. Ook leer je moeilijke gevoelens te verdragen.
Soms stelt de therapeut traumabehandeling voor, zoals EMDR flash forward.
Tip: zoek iemand die mensen met kanker begeleidt. Kijk daarvoor in onze gids Hulp bij kanker.
Contact met lotgenoten kan ook helpen
Het kan ook helpen om je ervaringen te delen met lotgenoten. Die weten wat de impact van kanker is. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je steunen. Daardoor kun je je minder eenzaam voelen. Verder kunnen lotgenoten je helpen met praktische adviezen en tips.
Bekijk hoe je lotgenoten vindt.
Tips om angst te verminderen
Het onbezorgde gevoel dat je misschien had voordat je kanker kreeg, komt niet altijd meer terug. Maar je kunt wel leren om bijvoorbeeld minder bang te zijn of minder te piekeren.
Bekijk de tips om angst te verminderen bij de informatie over angst bij kanker.
Online zelfhulptraining Minder angst na kanker
Het Helen Dowling Instituut (HDI) heeft een zelfhulptraining ontwikkeld ‘Minder angst na kanker’. Het HDI is een psycho-oncologisch centrum waar mensen die leven met of na kanker terecht kunnen voor gespecialiseerde psychologische hulp.
In de zelfhulptraining leer je beter omgaan met de angst dat de kanker terugkeert. Je kunt de training downloaden in onze appstore. Tip: je kunt van KWF tijdelijk een tegoed van 100 euro krijgen om de training aan te schaffen.