Je lichaam voelt als niet meer van jou 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de behandeling van kanker kan het voelen alsof je lichaam niet meer van jou is. Alsof het niet meer bij jou hoort. Dat is een natuurlijke reactie. Die helpt je om de behandelingen te doorstaan. Het contact met je lichaam weer herstellen? Daar kun je hulp bij krijgen.

Lees op deze pagina over:

Vervreemd raken van je lichaam

In het ziekenhuis ben je in de eerste plaats een patiënt. Die wordt onderzocht en behandeld. Artsen en verpleegkundigen bekijken je lichaam, maken er beelden van, voelen eraan en prikken erin. Misschien snijden ze er zelfs in. Ze praten over je lichaam in medisch-technische taal. Daardoor kan het zijn dat jij je als mens steeds minder gezien voelt.

Tijdens je ziekteproces neem je misschien (onbewust) afstand van je lichaam. Het voelt niet meer van jou. Dat is een natuurlijke reactie. Die helpt je om alle behandelingen te doorstaan.

Na de behandelingen kan het lastig zijn om weer de verbinding te voelen met je lichaam. Dat je lichaam bij jou hoort. Vaak kost dat tijd. Je kunt zelf proberen om het contact met je lichaam te herstellen. Maar je kunt er ook hulp bij krijgen. Als je dat wilt.

Wat kun je zelf doen om het contact met je lichaam te herstellen?

Voelen en die gevoelens uiten is daarbij heel belangrijk. Om je lichaam te accepteren zoals het nu is. Deze 3 stappen helpen je op weg:

Stap 1: Praat over je gedachten en gevoelens

Neem je gevoelens serieus. Zeg hardop tegen jezelf wat je denkt en voelt bij je veranderde lichaam. Of schrijf het op. Praat er ook over met je partner, een vriendin of lotgenoot. Aandacht geven aan je gevoelens is een belangrijke eerste stap.

Stap 2: Bekijk jezelf aandachtig in de spiegel

Misschien vermijd je het zelfs om voor de spiegel te staan. Toch kan het helpen om dat juist wel te doen.

Hoe pak je het aan:

  • ga voor de spiegel staan
  • bekijk jezelf een tijdje in de spiegel
  • voel wat het met je doet
  • laat je emoties toe
  • probeer daarna iets leuks te doen

Deze oefening kan in het begin confronterend en pijnlijk zijn. Maar het is heel belangrijk voor je verwerkingsproces. Zo geef je je gevoelens en emoties de ruimte.

Doe je deze oefening regelmatig, dan wordt het vaak makkelijker om naar jezelf te kijken en jezelf te accepteren.

Stap 3: Raak je lichaam aan

Stap 2 gaat goed? Ga dan een stap verder. Raak jezelf aan op de plek waar de kanker zat. Of waar je geopereerd bent. Wat voel je daarbij? Welke emoties roept het op?

Wees lief voor die plek. Misschien helpt het om jezelf in te smeren met een bodylotion die lekker ruikt. Of om de plek zachtjes aan te raken.

Tip: mindfulness, yoga, massage en Tai Chi zijn ook manieren om je lichaam te voelen en te ervaren. Misschien helpt het jou om je fijner te voelen in je lichaam.

Wie kan je helpen als je lichaam niet meer van jou voelt?

Voel je je vervreemd van je lichaam? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Vraag om een verwijzing naar een zorgverlener die jou kan helpen of begeleiden. Bijvoorbeeld een:

Tip: kies iemand die ervaring heeft in het begeleiden van mensen die kanker hebben (gehad).

link naar blog pauilien over yoga bij kanker

Colofon

Met medewerking van:

illustratie deskundige vrouw

Judith Kunst

Medisch maatschappelijk werker, Centrum voor kwaliteit van leven (AvL)

illustratie deskundige vrouw

Klaartje Molleman

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

illustratie deskundige vrouw

Robin Hendriks

Gedragsdeskundige, Tilburg University

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2024