Haaruitval en veranderingen aan je haar
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKaal worden door chemotherapie is meestal ingrijpend. Het is direct zichtbaar, ook voor anderen. Lees tips voor omgaan met haarverlies.
Lees op deze pagina over:
- Haarverlies en je zelfbeeld
- Tips voor omgaan met haarverlies
- Je haar is veranderd na de behandeling
- Steun en tips van lotgenoten
Haarverlies en je zelfbeeld
Voor veel mensen is haar een belangrijk deel van hun identiteit. Haarverlies kan daarom heftige gevoelens oproepen. Dat is begrijpelijk.
Je kunt merken dat je je opeens heel bewust wordt van jezelf. En je onzeker of kwetsbaar gaan voelen. Misschien ga je bepaalde situaties vermijden omdat je het gevoel hebt dat iedereen kan zien dat je kanker hebt. Daar heb je niet altijd zin in.
Gelukkig is haaruitval bijna altijd tijdelijk. Twee tot drie maanden na de laatste chemo groeit je haar terug.
Had je geen kort haar, dan moet je daar misschien enorm aan wennen. Het kan lang duren voordat je haar weer even lang is als vroeger. Van mensen uit je omgeving krijg je misschien complimenten over je korte kapsel. Dat kan vervelend voelen: je hebt er immers zelf niet voor gekozen. En je straalt er ongewild iets anders mee uit dan je zou willen.
Het kan ook zijn dat je niet zo’n moeite hebt met haarverlies. Bijvoorbeeld omdat je het haarverlies ziet als iets dat ‘erbij hoort’ en je jezelf geruststelt met de gedachte dat je haar weer terug groeit. Of omdat je haar niet zo belangrijk is voor je zelfbeeld. Mooi, dan heb jij die zorg niet.
Anne: “Ik vond het heel erg dat ik m’n haren verloor. Ik had heel lang blond haar. Het was een stukje van mijn identiteit. Mijn man vond ’t ook heel mooi. Mijn haar is wel teruggekomen, maar het groeit veel te langzaam. En de kleur is ook anders dan vroeger”.
Tips voor omgaan met haarverlies
Iedereen gaat anders om met haaruitval. Deze tips kunnen je misschien helpen:
Tips om je voor te bereiden op haaruitval
- Vertel je familie en vrienden alvast dat je haar misschien uitvalt.
- Vertel ook je kinderen dat je er straks misschien anders uit gaat zien. Die vinden het vaak prettig om te weten wat ze kunnen verwachten. Ze zijn dan misschien minder bang of bezorgd. Vertel ook dat het haar meestal weer terug komt na de behandeling.
- Je kunt ervoor kiezen om je haar voor de chemo kort te knippen. Haarverlies is dan misschien wat minder ingrijpend. En het duurt minder lang voordat je haar weer op die lengte is.
- Wil je een pruik gaan dragen? Een goede pruik koop je bij een haarwerker. Zorg dat je de pruik in huis hebt voordat je aan de chemo begint. Vind een haarwerker bij jou in de buurt.
Mira: “Neem iemand mee als je een pruik gaat passen. Ik had beide keren een vriendin mee en daar was ik heel blij mee. Die kan ook kijken of een pruik goed staat en bij je past. En emotionele steun bieden.”
Op lookgoodfeelbetter.nl vind je nog meer tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval.
Tips voor als je haar uitvalt
- Vertel je dierbaren wat het met je doet.
- Probeer positief te blijven. Het is nu rot, maar haaruitval is iets tijdelijks: je haar groeit weer terug.
- Een pruik, mutsje of sjaal kan helpen om je minder kaal te voelen. Ook helpt het om je hoofd warm te houden. En om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon.
- Wil je je haar bedekken met een sjaal, petje of mutsje? Zorg dat je een paar exemplaren in huis hebt voordat je aan de chemo begint.
- Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hoofd niet te bedekken.
Je haar is veranderd na de behandeling
Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Het kan wel droger en dunner worden. Of gaan krullen. Ook de kleur kan wat doffer worden.
Misschien ben je blij met je nieuwe haar, misschien ook niet.
Tip: vraag advies aan kapper. Die kan je adviseren welk kapsel goed past bij je haar en je gezicht.
Steun en tips van lotgenoten
Op kanker.nl zijn verschillende gespreksgroepen waarin gepraat wordt over haaruitval door chemo. Bijvoorbeeld de gespreksgroep Gevolgen van chemotherapie. Je kunt er ervaringen en tips van anderen lezen.
De adviezen op deze pagina zijn algemene adviezen. In jouw situatie kunnen andere adviezen gelden. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige. Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverlener.