Littekens door een operatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Misschien heb je moeite met het litteken van de operatie. Je vindt het niet mooi. Of het roept vervelende gevoelens of herinneringen op. Het kan ook trekken, jeuken of pijn doen. Wat kun je doen en wie kan je helpen?


Lees op deze pagina over:

Litteken na een operatie tegen kanker

Na een operatie ontstaat een litteken. Soms krijg je klachten door het litteken. Het litteken kan verkleuren, jeuken of pijn doen. Ook kan een litteken ‘trekken’, waardoor je minder soepel kunt bewegen.

Na verloop van tijd wordt het litteken minder rood, minder dik en zachter. Ook de omliggende huid wordt elastischer en de pijnscheuten worden minder.

Je litteken en je zelfbeeld

Het litteken van de operatie kan invloed hebben op je zelfbeeld. Dat is hoe je over jezelf denkt en hoe je jezelf ziet. Je bent misschien minder blij met het deel van je lichaam waar het litteken zit. Of het roept vervelende gevoelens en herinneringen op.

Op de pagina omgaan met veranderingen aan je lichaam en uiterlijk lees je tips voor omgaan met een veranderd uiterlijk.

Je litteken leren accepteren

Misschien heb je moeite met je litteken. Dat is lastig. Omdenken kan helpen om er op een andere manier naar te kijken. Dat doe je door negatieve gedachten over je litteken te vervangen door gedachten die positief zijn.

Negatieve gedachten zijn bijvoorbeeld:

  • Dit litteken is lelijk.
  • Dit litteken maakt me minder mooi.
  • Iedereen ziet dat ik een litteken heb.

Helpende gedachten zijn:

  • Dit litteken hoort bij mij: het maakt deel uit van wie ik ben en wat ik heb meegemaakt.
  • Mijn litteken vertelt een verhaal: het staat voor verlies en pijn, maar ook voor moed, leven en hoop.

Vraag jezelf ook af: als mijn vriend(in) of partner dit litteken zou hebben, wat zou ik dan tegen hem/haar/hen zeggen? Zou ik die persoon minder mooi vinden?

Als je het litteken ziet als onderdeel van jezelf en niet als een verminking of een imperfectie, kun je het leren accepteren.

Je lichaam als een geheel zien, kan ook helpen. Want er is meer dan je uiterlijk. Wat kun je met je lichaam doen? Hierbij stilstaan is een goede oefening om positiever tegenover je lichaam te staan.

Wat is er te doen aan littekens?

Heb je vaak last van je litteken? Of vind je dat het niet mooi genezen is? Vertel het aan je arts of verpleegkundige. Misschien is er iets aan te doen.

Behandelingen

Deze behandelingen kunnen soms helpen als je last hebt van je litteken:

  • Siliconen (pleisters, gel of zalf): siliconen maken het litteken zachter en gladder. En ze kunnen jeuk, pijn en roodheid verminderen.
  • Corticosteroïdinjecties in combinatie met Verapamil kunnen het litteken vlakker en zachter maken, en jeuk en pijn verminderen.
  • Druktherapie: een drukverband op het litteken kan voorkomen dat het litteken nog dikker wordt. Je krijg hiervoor speciale drukkleding aangemeten.
  • Littekenmassage: je kunt ook naar een huidtherapeut of een fysiotherapeut gaan. Die kunnen het litteken soepeler maken met littekenmassage.

Littekencamouflage

Wil je dat het litteken minder aandacht trekt, dan kun je het litteken minder zichtbaar maken met make-up. Een huidtherapeut kan je uitleg geven hoe je dit doet. En wat voor make-up je kunt gebruiken.

Littekencorrectie

Heb je veel last van een litteken? Dan is littekencorrectie soms een optie. Je krijgt dan opnieuw een operatie – waarbij de plastisch chirurg de vorm van het litteken probeert te verbeteren – zodat je er minder last van hebt.

Bij zo’n correctie snijdt de plastisch chirurg het litteken weg en sluit de wond met hechtingen. Soms is het nodig om een stukje huid van een ander deel van je lichaam te gebruiken om de wond te kunnen sluiten.

Je kunt je huisarts, arts of verpleegkundig specialist om een verwijzing naar een plastisch chirurg vragen.

Steun en tips van lotgenoten

Op kanker.nl kun je met lotgenoten praten over littekens door een operatie. Je kunt er ook tips van anderen lezen. Bekijk hoe je in contact kunt komen met lotgenoten.

De adviezen op deze pagina zijn algemene adviezen. In jouw situatie kunnen andere adviezen gelden. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige. Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverlener.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie deskundige vrouw

Judith Kunst

Medisch maatschappelijk werker, Centrum voor kwaliteit van leven (AvL)

illustratie deskundige vrouw

Klaartje Molleman

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

illustratie deskundige vrouw

Robin Hendriks

Gedragsdeskundige, Tilburg University

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2024