Je lichaam voelt ‘oud’ aan
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor kanker of de behandeling kan je lichaam ouder voelen. Dat kan invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je je lichaam beleeft.
Lees op deze pagina over:
- Je veel ouder voelen dan je bent
- Vind je het moeilijk? Praat erover
- Hulp en ondersteuning
- Contact met lotgenoten
- Wat kun je zelf doen?
Je veel ouder voelen dan je bent
Door kanker en de behandeling kun je last krijgen van klachten zoals weinig energie hebben, je zwak voelen of pijn hebben. Dat kan maken dat je lichaam oud aanvoelt.
Als je door de behandeling vervroegd in de overgang kwam en overgangsklachten hebt, kun je ook het gevoel hebben dat je lichaam ‘oud’ is.
Misschien ben je verdrietig, boos of gefrustreerd. Je kunt je ook onzeker, zwak of kwetsbaar voelen. Dat is begrijpelijk en normaal.
Vind je het moeilijk? Praat erover
Heb je moeite met de verandering, praat er dan over met je partner, familie, vrienden of met je (huis)arts of verpleegkundige.
Vertel wat de verandering met je doet, en wat voor invloed het heeft op je leven. Ook al is er misschien geen oplossing, het kan helpen om je gevoelens te delen.
Hulp en ondersteuning
Met je (huis)arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige kun je bespreken of je hulp en ondersteuning wilt. Bijvoorbeeld van een psycholoog, ergotherapeut of fysiotherapeut.
Tip: zoek iemand die mensen met kanker begeleidt. Kijk daarvoor in onze gids Hulp bij kanker.
Contact met lotgenoten kan ook helpen
Het kan ook helpen om je ervaringen te delen met lotgenoten. Die weten wat de impact van kanker is. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je steunen. Daardoor kun je je minder eenzaam voelen. Verder kunnen lotgenoten je ook helpen met praktische adviezen en tips.
Bekijk hoe je lotgenoten vindt.
Wat kun je zelf doen?
Er zijn verschillende manieren om je prettiger te voelen in je lichaam, of je klachten draaglijker te maken, zoals: