Wat is een melanoom (huidkanker)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts.

Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid. Over oogmelanoom is aparte informatie beschikbaar. 

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij melanoom

Wordt het melanoom op tijd ontdekt, dan zijn de vooruitzichten in de meeste gevallen heel goed. De meeste mensen zonder uitzaaiingen krijgen nooit meer een nieuw melanoom. En ook geen uitzaaiingen nadat de tumor is verwijderd.

Soms is een melanoom heel agressief. Dan verspreiden de kwaadaardige cellen zich snel naar andere delen van het lichaam. De kans op genezing is dan kleiner. Bekijk de overlevingscijfers van melanoom.

Hoe herken je een melanoom?

Een melanoom komt vooral voor op plekken die vaak in de zon komen, zoals je hoofd of je armen. Maar een melanoom kan ook op andere plekken in je huid zitten, zelfs op je voetzool of je handpalm. 

Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.  

Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt. De moedervlek kan dan plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden. 

Soms is een melanoom wit-roze van kleur. Dan heet het amelanotisch melanoom.

Lees hoe je een melanoom kunt herkennen. Twijfel je of je een melanoom hebt? Ga dan altijd naar je huisarts. 

Oorzaken en risicofactoren van melanoom

Deze vorm van huidkanker komt vaak door verbranding door de zon op jonge leeftijd, een lichte huid of een erfelijke aanleg.

Er zijn nog meer risicofactoren voor melanoom. Lees waardoor je een grotere kans hebt op een melanoom.

Soorten melanoom

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid: melanocyten. Er zijn verschillende soorten melanoom. De soort die het meest voorkomt is een oppervlakkig spreidend melanoom. Deze soort groeit meestal niet diep in de huid. Lees verder over soorten melanoom.

Uitzaaiingen bij melanoom

Een melanoom kan uitzaaien. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Dat komt omdat het een agressievere vorm van huidkanker is.  

Meestal zaait melanoom als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. Soms zaait het melanoom uit naar andere organen. Bijvoorbeeld naar de longen, de lever, de hersenen of een andere plek op je huid.

Lees verder over uitzaaiingen bij melanoom en over de behandeling van uitzaaiingen.

Onderzoeken bij melanoom

De huisarts bekijkt het plekje op je huid. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog (huidarts) in het ziekenhuis.

Denkt de dermatoloog aan een melanoom? Dan haalt hij of zij het plekje helemaal weg. Met nog 2 millimeter extra eromheen, voor de zekerheid. 

Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Het wordt dan duidelijk of het plekje goedaardig of kwaadaardig is. En of het inderdaad een melanoom is. Soms zijn dan meer onderzoeken nodig, zoals een schildwachtklierprocedure, echografie en punctie, of een CT-scan of  PET-CT-scan.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij melanoom.

Behandeling van melanoom

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij melanoom. Een operatie komt het meest voor. Bij uitzaaiingen kunnen immunotherapie en doelgerichte therapie behandelingen zijn. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Lees verder over de behandeling van melanoom.

Na de behandeling van melanoom bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Je kunt dan opnieuw een behandeling krijgen. Lees verder over de behandeling van teruggekeerd melanoom.

Gevolgen van melanoom

Melanoom en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. Sommige mensen blijven last houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van littekens na de operaties, lymfoedeem en vermoeidheid.

Lees verder over de gevolgen van melanoom.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (5)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marlies Wakkee

Dermatoloog, Erasmus MC

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022