Behandelplan bij melanoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonIn het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. Jij hebt ook invloed op het behandelplan. Neem de tijd om er samen met je arts over te praten. Twijfel je? Of wil je meer informatie? Vraag dan een second opinion aan.
Behandelplan bij niet-uitgezaaid melanoom
Heb je een voorstadium of niet-uitgezaaid melanoom (stadium 0, 1 of 2)? Dan volg je meestal een eenduidig behandelplan. Er zijn geen moeilijke keuzes te maken. De kans op genezing is heel groot.
Behandelplan bij uitgezaaid melanoom
Heb je uitgezaaid melanoom (stadium 3 of 4)? Dan overlegt je arts met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen over het behandelplan. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg (MDO) met een van de 14 melanoom expertisecentra. Zo krijg je de behandeling die het best past bij jouw situatie.
Welke zorgverleners zitten er in het MDO?
Het MDO bestaat uit:
- een (oncologisch) chirurg
- een internist-oncoloog
- een radiotherapeut
- een patholoog
- een radioloog en/of nucleaire geneeskundige
- een case manager en/of oncologieverpleegkundige en/of verpleegkundig specialist oncologie
Soms bestaat het MDO ook nog uit:
- een KNO-arts
- een plastisch chirurg
- een dermatoloog
- een neuroloog
Het MDO baseert het behandelplan op de landelijke richtlijn melanoom en op landelijke afspraken.
Het MDO houdt ook rekening met jouw eigen wensen en voorkeuren. Vertel je arts daarom wat jij belangrijk vindt in je leven. En wat je wel of juist niet wilt.
Soms kun je kiezen tussen behandelingen
Soms legt de arts je een keuze voor. Aan elk besluit zitten meestal voordelen en nadelen. Bespreek die met je arts. Met je vragen kun je ook terecht bij de oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.
Heb je behoefte aan meerdere gesprekken over het behandelplan, dan kun je daar een afspraak voor maken.
Neem de tijd voor een keuze
Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar soms het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken. Vraag de arts hoeveel tijd er is om na te denken.
Twijfel je? Of wil je meer informatie? Bel of mail dan met Stichting Melanoom, de patiëntenorganisatie voor mensen met een melanoom. Je kunt ook (gratis) bellen, mailen of chatten met de kanker.nl infolijn.
Second opinion aanvragen
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, wil je misschien een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over je behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis. Lees verder over een second opinion aanvragen.