Gevolgen van melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een melanoom kan invloed hebben op je leven, ook als je met succes behandeld bent. 

Lees op deze pagina over:

Je kunt je zorgen maken over de toekomst. Bijvoorbeeld of het melanoom terugkomt of uitzaait. Misschien durf je niet meer in de zon.

Als je een uitgebreide behandeling hebt gehad, kun last krijgen van vermoeidheid of lymfoedeem.

Bespreek je klachten en zorgen altijd met je (huis)arts of verpleegkundig specialist. Misschien is er wat aan te doen.

Vermoeidheid en melanoom

Bij melanoom kun je last hebben van vermoeidheid. De kans daarop is groter als je een uitgebreide behandeling krijgt.

Meestal neemt de vermoeidheid na de behandelingen langzaam af. Maar soms gaat de vermoeidheid niet over.

Lees de uitgebreide informatie over chronische vermoeidheid bij kanker. En bekijk de tips bij vermoeidheid.

Omgaan met de zon na melanoom

Na de behandeling is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Zo kun je proberen te voorkomen dat er een nieuw melanoom ontstaat. Lees de zonadviezen bij huidkanker.

Angst voor terugkeer of voor uitzaaiingen

Als je een melanoom hebt gehad, kun je bang zijn dat het melanoom terugkomt of uitzaait. Je kunt zelf proberen om je angst te verminderen. Lees de tips voor omgaan met angst.

Heb je erg veel last van angst? En belemmert die angst je in het dagelijks leven? Bespreek het dan met je arts of huisarts. Zij kunnen samen met jou zoeken naar iemand die jou kan helpen om met je angst om te gaan. Bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog.

Lymfoedeem bij melanoom

Zijn je lymfeklieren verwijderd met een operatie? Dan kun je last krijgen vochtophoping in een deel van je lichaam, bijvoorbeeld je arm of been. Je lichaam kan het vocht niet goed meer afvoeren, waardoor je arm of been dikker wordt. Dit heet lymfoedeem. Dat kan pijn doen. Ook bewegen kan lastiger zijn.

Heb je klachten die passen bij lymfoedeem? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts of verpleegkundige.

Lees verder over lymfoedeem na de behandeling van melanoom.

Lotgenotencontact

Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten. Lotgenoten vind je via de Stichting Melanoom en via de community van kanker.nl.

Via Stichting Melanoom kun je in contact komen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten of zaten. Dat kan telefonisch, via e-mail of whatsapp. Het contact kan eenmalig zijn, maar ook zijn er getrainde buddy’s voor een vast contact. Meer over lotgenotencontact via Stichting Melanoom.

Op kanker.nl kun je deelnemen aan de online gespreksgroep huidkanker en melanoom. Daar vind je ook gesprekken van mensen met melanoom. Je kunt een gesprek starten of gesprekken van anderen lezen. Uiteraard kun je ook vragen stellen aan anderen.

Zoek je 1-op-1 contact? Bij personen vind je mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als jij. Je moet daarvoor wel een account hebben. Maak hier een account aan.

Extra ondersteuning

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. In het ziekenhuis en daarbuiten. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Kijk voor adressen van zorgverleners bij jou in de buurt bij Vind hulp bij kanker.

Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda)

Misschien vind je het fijn om een activiteit te doen, speciaal voor mensen die te maken hebben met kanker. In de Nationale Activiteitenagenda op kanker.nl vind je hier een overzicht van.

Denk aan activiteiten van IPSO centra, kennismakingslessen van creatief therapeuten, wandelgroepen, oncologische fysio, lezingen van ziekenhuizen en bijeenkomsten van patiëntenorganisaties.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022