Chemotherapie bij oogkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonChemotherapie kan een behandeling zijn als je oogslijmvlies een tumor heeft. Doel van de behandeling: genezing. Ook bij uitgezaaide oogkanker kan chemotherapie een behandeling zijn. Doel: de groei van uitzaaiingen remmen en klachten te verminderen.
Lees op deze pagina over:
- Wat is chemotherapie?
- Chemo-oogdruppels na de operatie
- Bijwerkingen van chemo-oogdruppels
- Chemotherapie bij uitgezaaide oogkanker
- Bijwerkingen van chemotherapie bij uitzaaiingen
- Bespreek de voor- en nadelen met je arts
Wat is chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen.
Bij oogkanker kun je chemotherapie krijgen in de vorm van:
- Oogdruppels: bij niet-uitgezaaide oogkanker
- Tabletten, infuus of injectie: bij uitgezaaide oogkanker
Chemo-oogdruppels na de operatie voor oogkanker
Chemotherapie kan een aanvullende behandeling zijn na een operatie. Bijvoorbeeld bij een tumor van het oogslijmvlies, zoals OSSN en conjunctivamelanoom (of voorloper PAM). Doel is de kans verkleinen dat de kanker terugkomt.
Je krijgt de chemotherapie in de vorm van oogdruppels. In de druppels zit het medicijn mitomycine C of het medicijn 5-FU. Meestal brengt de arts vooraf een plugje in bij de traanbuis. Dit zorgt ervoor dat de chemodruppels in het oog blijven.
De behandeling met mitomycine C (0.04% of 0.02%) bestaat uit 1 tot 3 kuren. Elke kuur duurt 1 week. Tussen de kuren in zit een rustperiode van 1 week.
De behandeling met 5-FU bestaat uit 1 of meerdere kuren van 1 week. Tussen de kuren zit er een rustperiode van 1 week.
Soms adviseert de arts de chemodruppels een lange periode achter elkaar te gebruiken. Tussentijds kijkt de arts dan hoe het gaat, bijvoorbeeld na een maand.
Bijwerkingen van chemo-oogdruppels
Chemo-oogdruppels kunnen bijwerkingen geven. De arts of verpleegkundige bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen.
Bijwerkingen van mitomycine C druppels
Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
- pijn aan de buitenkant van je oog
- ontstoken slijmvlies
- slecht zien
- gevoeligheid voor licht
- de huid van de oogleden kan beschadigen
- hoofdpijn
Bijwerkingen van druppels met 5-FU
Chemodruppels met 5-FU kunnen dezelfde bijwerkingen geven als mitomycine C. De bijwerkingen zijn wel minder. Hierdoor kun je dit medicijn vaak lange tijd gebruiken. Soms met een stopperiode ertussen.
Chemotherapie bij uitgezaaide oogkanker
Heb je uitzaaiingen van oogkanker, dan kun je soms chemotherapie krijgen. Doel: de ziekte remmen en klachten voorkomen of te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.
De arts kan kiezen voor een medicijn of een combinatie van medicijnen. Dit hangt af van de soort oogtumor die je hebt. En hoe uitgebreid de ziekte is.
Je krijgt de chemotherapie via tabletten, infuus of injectie. De medicijnen gaan via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.
De behandeling bestaat uit meer chemokuren. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Dat is dan 1 kuur. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar. Opname in het ziekenhuis is meestal niet nodig.
Bijwerkingen van chemotherapie bij uitzaaiingen
Door chemotherapie kun je last hebben van bijwerkingen. De arts of verpleegkundige bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen.
Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
- misselijk zijn en overgeven
- moe zijn
- maagdarmklachten
Soms kan haaruitval ook een bijwerking zijn. Dit hangt af van de soort chemotherapie die je krijgt.
Bespreek de voor- en nadelen van chemotherapie met je arts
Kun je chemotherapie krijgen? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts naar de voordelen en nadelen van deze behandeling kijkt. Zo kunnen jullie samen een keuze maken die voor jouw situatie het beste is.
Als je twijfelt of je wel chemotherapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Ook dan kunnen jullie samen besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is.