Biopsie van het oog

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na het oogheelkundig onderzoek neemt de arts soms een stukje weefsel weg uit de afwijking in het oog (biopt). Bijvoorbeeld uit het oogslijmvlies, vaatvlies, netvlies of het glasvocht.

Lees op deze pagina over:

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg uit de afwijking in je oog. Dit kunnen 1 of meer stukjes zijn. Zo’n stukje weggehaald weefsel heet een biopt.

Hoe gaat een biopsie?

De arts kan het weefsel op een van deze manieren weghalen:

  • met een dikke naald
  • via een klein sneetje
  • tijdens een (kijk)operatie

Hoe de arts dit bij jou doet, hangt af van de plek waar de afwijking zit. De arts bespreekt dit met je.

Verdoving bij de biopsie

Een biopsie van je oog is pijnlijk. Je arts bespreekt met je welk soort verdoving je krijgt: een plaatselijke verdoving of een volledige narcose.

Na de biopsie

Na de biopsie is er een risico op een ooginfectie. Daarom moet je een aantal dagen een zalf op je oog aanbrengen. De arts vertelt je hoe lang je de zalf moet gebruiken. Soms krijg je ook oogdruppels mee.

Het slijmvlies van je oog geneest vanzelf. Wel heb je ongeveer 2 tot 3 weken het gevoel of er iets in je oog zit. Je oog ziet er ook rood uit. Je kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn of irritatie.

Er kan ook roodgekleurd traanvocht uit het oog komen. Dit is meestal onschuldig en stopt vanzelf.

Risico’s en gevolgen van een oogbiopsie

Een biopsie kan risico’s en/of gevolgen hebben.

Een biopt van het oogslijmvlies leidt soms tot verklevingen van het slijmvlies. Je kunt dan last krijgen van irritatie van je oog of van dubbelzien. Soms is dat blijvend, soms niet.

Na een biopt van het glasvocht, netvlies of vaatvlies kun je op de plek van het biopt niet meer zien. Daarom neemt de oogarts het biopt het liefst aan de rand van je gezichtsveld, zodat het zo weinig mogelijk invloed heeft op je zicht.

Een biopt van het glasvocht, netvlies of vaatvlies geeft een klein risico op problemen. Zoals een netvliesloslating of een infectie waardoor je blijvend slechter kunt gaan zien. Er bestaat ook een klein risico op een bloeding in het oog. Bij deze problemen zal er nog een operatie nodig zijn om dat op te lossen.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder een microscoop. Met de uitslag weet de arts of je oogkanker hebt. En ook om welke soort oogkanker het gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Dion Paridaens

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Illustratie mensen

Mensen die oogkanker hebben (gehad)

Oogheelkundig Oncologie Overleg

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2024