Oogkaskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOogkaskanker is kanker die in de oogkas ontstaat. De oogkassen zijn de holtes waar je ogen in liggen. Oogkaskanker is heel zeldzaam.
Lees op deze pagina over:
- De oogkas
- Wat is oogkaskanker?
- Soorten oogkaskanker
- Symptomen van oogkaskanker
- Onderzoeken voor de diagnose oogkaskanker
- Behandeling van oogkaskanker
- Gevolgen van oogkaskanker
De oogkas
De oogkassen zijn 2 openingen aan de voorkant van je schedel. Door de oogkas heen lopen oogspieren, zenuwen en bloedvaten. Ook de traanklier zit in de oogkas.
Wat is oogkaskanker?
Bij oogkaskanker is er een kwaadaardige tumor ontstaan in de oogkas. Oogkaskanker heet ook wel orbitakanker.
Een tumor in de oogkas kan doorgroeien in de oogspieren, zenuwen en bloedvaten. Of in de neusbijholte.
Een oogkastumor kan ook uitzaaien naar andere delen van het lichaam.
Uitzaaiing van kanker in de oogkas
Een oogkastumor kan ook een uitzaaiing zijn van kanker ergens anders in het lichaam. Bijvoorbeeld van een lymfoom.
Soorten oogkaskanker
Meestal gaat het bij oogkaskanker om een lymfoom. Dat is een tumor die ontstaat uit lymfocyten. Dat zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor je afweer. De medische term voor een lymfoom in de oogkas is oculair adnexaal lymfoom (OAL).
Heel soms gaat het bij oogkaskanker om een melanoom. Deze vorm van kanker ontstaat uit melanocyten. Dit zijn cellen die pigment aanmaken. De medische term is orbitamelanoom.
Een andere zeldzame vorm van oogkaskanker is een sarcoom van de oogkas (orbitasarcoom). De kanker begint in de spieren die door de oogkas heen lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een rhabdomyosarcoom of een Ewingsarcoom.
Symptomen van oogkaskanker
De symptomen van oogkaskanker zijn:
- uitpuiling van een oog
- de stand van je oog is anders
- dubbelzien
- minder zien
- heel soms: pijn aan je oog
Heb je een van deze klachten? Dan hoeft dat niet te betekenen dat je oogkaskanker hebt. Het is wel verstandig om met deze klachten naar de huisarts te gaan. Die kan je verwijzen naar een oogarts voor verder onderzoek.
Onderzoeken voor de diagnose oogkaskanker
De oogarts onderzoekt je oog. Zit er een zwelling bij je oog, dan krijg je ook een scan van je hoofd. Hiermee kan de arts zien of er een tumor zit, hoe groot de tumor is en waar de tumor precies zit.
Ook neemt de arts een klein stukje weefsel weg uit de tumor. Dit heet een biopt. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten. En om wat voor soort kankercellen het gaat. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling.
Behandelingen bij oogkaskanker
Bij oogkaskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is. Dat hangt af van de soort tumor die je hebt, de plek van de tumor en de grootte ervan. En ook van je lichamelijke conditie.
Mogelijke behandelingen zijn:
- een operatie waarbij de tumor weggehaald wordt
- bestraling
- operatie waarbij je hele oog weggehaald wordt
Operatie om de oogkastumor weg te halen
Heb je geen uitzaaiingen in andere organen, dan kan de arts een operatie adviseren.
Voor de operatie krijg je een narcose. De arts verwijdert de oogkastumor via het ooglid of het oogslijmvlies.
Zit de tumor heel diep in de oogkas, dan haalt de arts bij de operatie soms een stukje oogkasbot weg. Zo kan de arts beter bij de tumor. Aan het einde van de operatie plaatst de arts dat stukje bot weer terug.
Vaak krijg je een drain in je oogkas voor de afvoer van bloed. Dan moet je een nacht in het ziekenhuis blijven. Gaat de drain eruit, dan mag je weer naar huis.
Een patholoog onderzoekt het weggehaalde weefsel onder de microscoop. Het duurt een aantal weken voordat de uitslag bekend is.
Na de operatie is soms nog een behandeling nodig. Je arts bespreekt dit met je.
Bestraling
Bestraling kan bij oogkaskanker een behandeling zijn na de operatie. Doel is: de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt.
Bij uitgezaaide oogkaskanker kan bestraling een behandeling zijn om de groei van de kanker te remmen en klachten te verminderen.
Operatieve verwijdering van het oog
Soms is het nodig om je oog weg te halen. Bijvoorbeeld als je een grote tumor hebt die snel groeit. Zo’n operatie heet enucleatie. Lees verder over operatieve verwijdering van het oog.
Gevolgen van oogkaskanker
Oogkaskanker en de behandeling hebben invloed op je dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met zien.
Bespreek je klachten met je (huis)arts. Misschien is er iets aan te doen.