Fluorescentie-angiografie bij oogkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij een fluorescentie-angiografie maakt de arts foto’s van de bloedvaten in het netvlies van je oog. Voor het onderzoek krijg je oogdruppels die je pupillen wijder maken.
Lees op deze pagina over:
- Wat is een fluorescentie-angiografie?
- Hoe gaat een fluorescentie-angiografie?
- Bijwerkingen van een fluorescentie-angiografie
Wat is een fluorescentie-angiografie?
Fluorescentie-angiografie (FAG) is een onderzoek met contrastvloeistof. Hiermee krijgt de oogarts meer informatie over de afwijking in je oog en over de grootte ervan.
Hoe gaat een fluorescentie-angiografie?
Tijdens het onderzoek zit je voor een camera. Je kin leunt op een steun. Eerst worden er een paar foto's van je ogen gemaakt. Daarna krijg je een kleurstof in een ader gespoten. In je arm of je hand. Deze kleurstof gaat via het bloed door je lichaam en komt ook in je ogen.
Daarna worden er weer een aantal foto’s van je ogen gemaakt. Zo is te zien hoe de kleurstof zich in je ogen verspreidt via de bloedvaatjes. Afwijkingen in het netvlies worden zo te zien.
Bijwerkingen van een fluorescentie-angiografie
Omdat de kleurstof ook in de vaten van je huid komt kan je huid nog een paar uur gelig zijn. Dit geldt ook voor je oogwit.
Je plast de kleurstof vanzelf weer uit. Je urine (plas) is hierdoor de eerste 24 uur na het onderzoek donkeroranje.
De eerste dag ben je gevoelig voor zonlicht. Een zonnebril dragen kan prettig zijn. Door de kleurstof kun je ook wat misselijk worden. Het is daarom beter om vanaf twee uur voor het onderzoek niets meer te eten en te drinken.