Traanklierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonTraanklierkanker is kanker die in de traanklier ontstaat. De traanklier ligt vlak bij je oog. Traanklierkanker is heel zeldzaam.
Lees op deze pagina over:
- Wat is de traanklier?
- Wat is traanklierkanker?
- Soorten traanklierkanker
- Symptomen van traanklierkanker
- Onderzoeken voor de diagnose traanklierkanker
- Behandelingen bij traanklierkanker
- Gevolgen van traanklierkanker
Wat is de traanklier?
De traanklier ligt boven het bovenooglid, net onder de wenkbrauw in de oogkas.
De traanklier maakt tranen of traanvocht aan. Dit komt als een dun laagje over het oog te liggen als je knippert.
Wat is traanklierkanker?
Bij traanklierkanker is er een kwaadaardige tumor ontstaan in de traanklier. Meestal is traanklierkanker agressief: de kanker groeit snel en kan snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam.
Soorten traanklierkanker
Er zijn verschillende soorten traanklierkanker. Een paar voorbeelden:
- Adenoïd cysteus carcinoom: deze vorm van traanklierkanker komt het meest voor. De kanker ontstaat in kliercellen.
- Carcinoom ex pleomorf adenoom: deze vorm komt minder vaak voor. Deze vorm van kanker begint als een goedaardige tumor. Die wordt na een tijd kwaadaardig.
- Lymfoom: dit is een vorm van lymfeklierkanker. De medische term is oculair adnexaal lymfoom (OAL).
Een lymfoom in de traanklier kan ook een uitzaaiing zijn van een lymfoom ergens anders in het lichaam.
Symptomen van traanklierkanker
De symptomen van traanklierkanker zijn:
- Een bultje bij de traanklier, achter het ooglid. Het ooglid kan dan de vorm van een liggende S krijgen.
- Een gezwollen oog of een uitpuilend oog.
- Pijn rond het oog.
Heb je een van deze klachten? Dan hoeft dat niet te betekenen dat je traanklierkanker hebt. Het is wel verstandig om met deze klachten naar de huisarts te gaan. Die kan je verwijzen naar een oogarts voor verder onderzoek.
Onderzoeken voor de diagnose traanklierkanker
De oogarts onderzoekt je oog. Zit er een zwelling bij je oog, dan krijg je ook een scan van je hoofd. Hiermee kan de arts zien hoe groot de tumor is en waar de tumor precies zit.
Ook neemt de arts een klein stukje weefsel weg uit de tumor. Dit heet een biopt. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop om te kijken of er kankercellen in zitten. En om wat voor soort kankercellen het dan gaat. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling.
Behandelingen bij traanklierkanker
Bij traanklierkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is. Dat hangt af van de soort tumor die je hebt en de grootte ervan. En of je uitzaaiingen hebt op andere plekken in je lichaam.
Mogelijke behandelingen zijn:
Een operatie
Vaak adviseert de arts een operatie om de kanker weg te halen. Behalve als het gaat om een lymfoom, dan is chemotherapie of bestraling beter.
Wat voor operatie je krijgt, hangt af van hoe ver de kanker is doorgegroeid in andere weefsels. De arts bespreekt dit met je.
Vaak is de kanker al in de oogbol gegroeid als je de diagnose krijgt. Of in de huid of spieren rond de oogbol. De arts adviseert dan een operatie waarbij de oogbol en alle huid rondom de oogbol weggehaald wordt. Dit heet een orbitale exenteratie.
Chemotherapie
Chemotherapie kan een behandeling zijn bij een lymfoom van de traanklier. Vaak krijg je de behandeling in combinatie met bestraling.
Bestraling
Bestraling kan onderdeel zijn van een behandeling met als doel: genezen van traanklierkanker. Je krijgt dan deze behandeling en een operatie.
Bij uitgezaaide traanklierkanker kan bestraling een behandeling zijn om de groei van de kanker te remmen en klachten te verminderen.
Bij bestraling kan het gaan om uitwendige of inwendige bestraling. De arts bespreekt dit met je.
Gevolgen van traanklierkanker
Traanklierkanker en de behandeling hebben invloed op je dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met zien. Als je oog weggehaald wordt, moet je leven met één oog.