Oorzaken en risicofactoren van slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe precieze oorzaak van slokdarmkanker is niet bekend. Er zijn wel dingen die de kans groter maken dat iemand slokdarmkanker krijgt. Dit betekent niet dat je zonder deze dingen geen slokdarmkanker kunt krijgen.
De belangrijkste risicofactoren van slokdarmkanker zijn:
Roken en alcohol drinken
Roken en alcohol drinken vergroten de kans op slokdarmkanker. Hoe meer je rookt of drinkt, hoe groter die kans is. De combinatie van alcohol drinken en roken maakt de kans nog weer groter.
Brandend maagzuur (reflux)
Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. Dit geeft klachten, zoals brandend maagzuur of zure oprispingen. Door het zuur kan de slijmvlieslaag in de slokdarm beschadigen en van samenstelling veranderen. Dit kan leiden tot een Barrett-slokdarm. Uit een Barrett-slokdarm kan slokdarmkanker ontstaan.
Lees meer over Barrett-slokdarm.
Overgewicht
Bij mensen met overgewicht is de kans op slokdarmkanker 2 tot 4 keer zo groot als bij mensen met een gezond gewicht.
Leeftijd en geslacht
Boven de 50 jaar neemt de kans op slokdarmkanker toe. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Andere risicofactoren
Andere mogelijke risicofactoren voor het ontstaan van slokdarmkanker zijn:
- Bestraling: als de slokdarm in het bestralingsgebied zit. Zoals bij een lymfoom.
- Irritatie van de slokdarm door andere ziekten.
- Ernstige beschadiging van de slokdarm, bijvoorbeeld door hele hete dranken of schadelijke stoffen zoals loog.
Slokdarmkanker is niet besmettelijk
Kanker is niet besmettelijk, ook slokdarmkanker niet. Je kunt dus geen slokdarmkanker krijgen van iemand anders die slokdarmkanker heeft.
Meer weten?
-
Ervaringsverhalen over slokdarmkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over slokdarmkanker.
-
Medische richtlijn slokdarmkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van slokdarmkanker.