Chemotherapie bij slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonChemotherapie is vaak onderdeel van de behandeling van slokdarmkanker. Bij chemotherapie krijg je via een infuus medicijnen die kankercellen doden of remmen. Chemotherapie als losse behandeling bij slokdarmkanker is vaak een palliatieve behandeling.
Als je chemotherapie krijgt in combinatie met bestraling, heet het chemoradiatie.
Lees op deze pagina verder over:
Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.
Chemotherapie doodt helaas ook gezonde cellen. Daardoor krijg je waarschijnlijk last van bijwerkingen.
Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Vaak bestaat de behandeling uit een reeks chemokuren.
Chemotherapie, wat is het en hoe krijg je chemotherapie?
Chemotherapie bij slokdarmkanker als je niet meer beter wordt
Als slokdarmkanker uitgezaaid is, kun je chemotherapie krijgen. Hierdoor zal de kanker niet helemaal verdwijnen, maar de behandeling kan wel helpen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. De behandeling heet dan een palliatieve behandeling.
Bij slokdarmkanker wordt chemotherapie soms gecombineerd met doelgerichte therapie of immunotherapie.
Bijwerkingen van chemotherapie bij slokdarmkanker
Chemotherapie tast kankercellen aan, maar ook gezonde cellen. Daarom kun je na de chemotherapie last hebben van bijwerkingen.
Welke bijwerkingen je krijgt van de chemotherapie, ligt aan het soort en de hoeveelheid medicijnen die je krijgt. De volgende klachten kunnen voorkomen na chemotherapie:
- misselijkheid en overgeven
- darmklachten
- een grotere kans op infecties
- verandering van de smaak
- vermoeidheid
- neuropathie
- pijn in je mond: orale mucositis
Tegen misselijkheid en overgeven kun je medicijnen krijgen. Vaak krijg je deze standaard bij chemotherapie. Anders kun je deze vragen aan de arts. Meestal worden de bijwerkingen minder als de kuur klaar is. Wel kun je na de behandeling nog lang moe blijven.