EBUS-bronchoscopie bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een EBUS-bronchoscopie is een kijkonderzoek van je luchtwegen. Hiermee kan de arts onderzoeken of de slokdarmtumor doorgroeit in je luchtpijp. En of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn.

Wat is een EBUS-bronchoscopie?

EBUS betekent Endo Bronchial Ultra Sound. Bij dit onderzoek maakt de arts een echo van je luchtwegen. De arts gebruikt hiervoor een kijkbuis: bronchoscoop. Deze gaat via je mond je luchtpijp in. Aan het einde van de slang zit een echo-apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. Dit maakt de luchtwegen, longen en lymfeklieren zichtbaar op een beeldscherm.

Punctie van de lymfeklieren

Bij dit kijkonderzoek kan de arts ook een punctie doen van de lymfeklieren. Hierbij zuigt de arts via een dunne, holle naald wat vocht met cellen op uit de lymfeklieren. Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er kankercellen in het vocht zitten.

Hoe gaat een EBUS-bronchoscopie?

De arts schuift een buigzame slang via je mond in je luchtpijp. Op de echo kan de arts het gebied goed bekijken. Als het nodig is neemt hij of zij wat weefsel uit de lymfeklieren weg. Dit doet geen pijn.

Om te voorkomen dat je moet hoesten of braken, krijg je een verdovende spray in je mond en keel.

Je krijgt ook een slangetje in je neus voor extra zuurstof. Maar tijdens het onderzoek kun je gewoon zelf blijven ademhalen.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Soms moet je ook stoppen met medicijnen. Je arts of verpleegkundige vertelt je hier meer over.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiƫntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022