Endoscopische behandeling bij slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij slokdarmkanker in een heel vroeg stadium is behandeling met een endoscoop soms mogelijk. Dit heet ook wel een endoscopische behandeling. Hierbij verwijdert de arts kwaadaardig weefsel uit de slokdarm via een endoscopie.
Lees op deze pagina over:
- Wanneer een endoscopische behandeling?
- Hoe gaat een endoscopische behandeling?
- Waarom een endoscopische behandeling?
- Endoscopische behandeling in een ander ziekenhuis
Wanneer een endoscopische behandeling bij slokdarmkanker?
Deze behandeling is alleen mogelijk als je de diagnose slokdarmkanker in een heel vroeg stadium krijgt. En als er alleen voorlopercellen of een oppervlakkige tumor te zien zijn. Je mag geen uitzaaiingen hebben.
Niet veel mensen met slokdarmkanker krijgen een endoscopische behandeling. Dat komt omdat slokdarmkanker vaak pas wordt ontdekt als de tumor verder is doorgegroeid.
Hoe gaat een endoscopische behandeling bij slokdarmkanker?
Soms kan de arts tijdens een endoscopie de kankercellen verwijderen. De arts schuift de endoscoop via je mond in je slokdarm. Via de endoscoop kan de arts instrumenten inbrengen en de tumor verwijderen. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop.
Waarom een endoscopische behandeling van slokdarmkanker?
Bij een endoscopische behandeling blijft je slokdarm behouden. Het is een veel minder ingrijpende behandeling dan een operatie. Meestal is het een poliklinische behandeling. Je hoeft dan niet opgenomen te worden.
Endoscopische behandeling in een ander ziekenhuis
Het kan zijn dat je arts je voor deze behandeling verwijst naar een ander ziekenhuis. In Nederland zijn op dit moment 8 ziekenhuizen die deze behandeling kunnen doen. Dit zijn de zogenaamde Barrett expertise centra.