Onderzoeken bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij mogelijke symptomen van slokdarmkanker zal je huisarts je onderzoeken. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Daar kun je verschillende onderzoeken krijgen.

Lees op deze pagina:

Hoe wordt de diagnose slokdarmkanker gesteld?

De huisarts doet vaak eerst een bloedonderzoek. Slokdarmkanker kan zelf niet worden aangetoond in het bloed. Maar de arts kan wel met een algemeen bloedonderzoek kijken hoe je conditie is. En of je misschien bloedarmoede hebt. Bloedarmoede kan een gevolg zijn van slokdarmkanker.

In het ziekenhuis onderzoekt een MDL-arts of internist je. MDL staat voor maag, darm en lever. Om te kijken of het slokdarmkanker is, krijg je een kijkonderzoek van de slokdarm (gastroscopie). Tijdens de gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm. Zo is te zien of er afwijkingen zijn aan de slokdarm. Ook kan de arts tijdens de gastroscopie een beetje weefsel uit de slokdarm halen. Een patholoog onderzoekt dat weefsel in een laboratorium.

Welke onderzoeken krijg je na de diagnose slokdarmkanker?

Daarna krijg je vaak nog een aantal onderzoeken. De arts bekijkt dan hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Dat is nodig om een goed behandelplan op te stellen.

Na de diagnose kun je de volgende onderzoeken krijgen:

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022