Doelgerichte therapie bij slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSoms is doelgerichte therapie (targeted therapy) een mogelijke behandeling bij uitgezaaide slokdarmkanker. Bij doelgerichte therapie krijg je medicijnen die zich richten op de kankercellen.
Lees op deze pagina over:
Hoe werkt doelgerichte therapie?
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die zich heel precies richten op bepaalde kenmerken van de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.
De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.
Bij doelgerichte therapie bij slokdarmkanker wordt trastuzumab toegevoegd aan chemotherapie.
Wanneer doelgerichte therapie bij slokdarmkanker?
Bij sommige mensen met uitgezaaide slokdarmkanker kan de toevoeging van trastuzumab aan chemotherapie het leven verlengen.
Her2-positief
Trastuzumab richt zich op cellen met het eiwit HER2. Daarom wordt dit medicijn alleen gebruikt als op de kankercellen meer HER2-eiwit zit dan op de gezonde cellen. De arts noemt dit HER2-positief. Om te onderzoeken of dit zo is, onderzoekt een patholoog de kankercellen.
Bijwerkingen van doelgerichte therapie bij slokdarmkanker
Een behandeling met doelgerichte therapie kan bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld:
- andere smaak
- benauwdheid
- maag-darmklachten zoals misselijkheid, diarree of verstopping
- vermoeidheid
- huidproblemen
Doelgerichte therapie
Meer weten?
-
DNA-afwijkingen voor een behandeling met doelgerichte therapie (KNT-lijst)
Bekijk alle mutaties die je arts kan onderzoeken vóór een behandeling met doelgerichte therapie. Hierover zijn afspraken gemaakt door de NVMO, de vereniging van medisch oncologen.