Immunotherapie bij slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSoms is immunotherapie een mogelijke behandeling bij slokdarmkanker. Immunotherapie stimuleert je afweersysteem om kankercellen aan te vallen.
Lees op deze pagina:
Hoe werkt immunotherapie?
Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.
De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf. Het is vooraf niet te voorspellen of immunotherapie aanslaat.
Immunotherapie na de slokdarmoperatie
Als na de slokdarmoperatie blijkt dat er nog levende kankercellen zijn achtergebleven in de slokdarm, kun je soms immunotherapie met nivolumab krijgen. Het doel is dan om de terugkeer van de ziekte zo lang mogelijk uit te stellen.
Immunotherapie als palliatieve behandeling
Je kunt soms ook immunotherapie krijgen bij uitgezaaide slokdarmkanker of slokdarmkanker die niet te opereren is. Je krijgt dan immunotherapie samen met chemotherapie. Dit is een palliatieve behandeling, bedoeld om de ziekte te remmen. Bij sommige mensen kan deze behandeling het leven verlengen.
Bijwerkingen van immunotherapie
Een behandeling met immunotherapie kan bijwerkingen geven. Dat komt omdat door immunotherapie het immuunsysteem actief wordt.
Bijwerkingen kunnen zijn:
- vermoeidheid
- maag-darmklachten zoals diarree en misselijkheid
- griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en koorts
- jeuk en/of huiduitslag
- spierpijn
Bekijk de video over immuuntherapie bij slokdarmkanker op patiëntenbegrijpen.nl: