Ziekenhuizen voor slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt niet in elk ziekenhuis terecht voor de volledige behandeling van slokdarmkanker. Vaak wordt het behandelplan opgesteld in een slokdarmcentrum. Soms moet je voor de behandeling of voor een deel van de behandeling naar een ander ziekenhuis.

Krijg je een operatie? Dan is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat waar veel ervaring is met de behandeling van slokdarmkanker. Een slokdarmoperatie is namelijk een ingewikkelde operatie die niet vaak wordt uitgevoerd.

Als je niet meer kunt genezen van slokdarmkanker, dan kun je een palliatieve behandeling krijgen. Hiervoor kun je in elk ziekenhuis terecht.

In welke ziekenhuizen kun je terecht voor een slokdarmoperatie?

Voor de operatie van slokdarmkanker bestaan SONCOS-normen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden. Een van die eisen is dat een ziekenhuis 3 jaar lang elk jaar minimaal 20 slokdarmoperaties heeft gedaan.

Je kunt het aantal operaties dat een ziekenhuis doet, bekijken op ziekenhuischeck.nl.  Op deze site vind je informatie over de kwaliteit van alle ziekenhuizen in Nederland en kun je ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Ziekenhuischeck is een website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Hoe kun je de kwaliteit van een ziekenhuis beoordelen?

Behalve het aantal slokdarmoperaties dat een ziekenhuis doet, zijn er nog andere kwaliteitsnormen voor de behandeling van slokdarmkanker. Bijvoorbeeld voor de samenstelling van het behandelteam.

Bij slokdarmkanker bestaat het behandelteam bij voorkeur uit een :

  • maag-darm-leverarts
  • gastro-intestinaal chirurg
  • patholoog
  • internist-oncoloog
  • radiotherapeut
  • verpleegkundig specialist

In het SONCOS-rapport kun je lezen waar ziekenhuizen nog meer aan moeten voldoen om mensen met slokdarmkanker goed te kunnen behandelen.

Een ziekenhuis kiezen

Met vragen over de keuze voor een ziekenhuis kun je terecht bij:

Verder kun je overleggen met de medewerkers van de Kanker.nl infolijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022