Uitzaaiingen bij slokdarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSlokdarmkanker kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen uit de slokdarm op een andere plek in het lichaam. De kankercellen komen daar via lymfevocht of bloed terecht. Een uitzaaiing wordt ook wel metastase genoemd. Als slokdarmkanker is uitgezaaid naar andere organen, is genezing niet meer mogelijk.
Vaak wordt slokdarmkanker pas laat ontdekt. Dan kunnen er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn.
Lees op deze pagina over:
- Lokale uitzaaiingen
- Uitzaaiingen op afstand
- Palliatieve fase van slokdarmkanker
- Palliatieve zorg bij slokdarmkanker
- Nieuwe behandelingen
Lokale uitzaaiingen van slokdarmkanker
Slokdarmkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van de slokdarm: de lokale lymfeklieren. Dit heet een regionale of lokale uitzaaiing. Er is dan nog kans op genezing.
Uitzaaiingen op afstand van slokdarmkanker
Slokdarmkanker kan ook uitzaaien naar lymfeklieren verder weg van de slokdarm en/of naar andere organen. Dit worden uitzaaiingen op afstand genoemd. Meestal zaait slokdarmkanker uit naar de lever, longen of botten. Soms ontstaan er ook uitzaaiingen in andere organen, zoals de bijnieren of de hersenen. Als slokdarmkanker op afstand is uitgezaaid, is genezing niet meer mogelijk.
Een uitzaaiing van slokdarmkanker in een ander orgaan is nog steeds slokdarmkanker. Uitzaaiing van slokdarmkanker in de lever is dus geen leverkanker.
Palliatieve fase van slokdarmkanker
Bij uitzaaiingen op afstand is genezing van slokdarmkanker niet meer mogelijk. Dan begint de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Je kunt dan een behandeling krijgen om je klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.
Afhankelijk van je klachten, je wensen en de plek van de uitzaaiingen zijn er meerdere opties voor behandeling. Als je moeite hebt met slikken, is bestraling van de slokdarm mogelijk. Of een stent (voedingsbuisje) in je slokdarm, zodat het eten en drinken beter door je slokdarm kan.
Ook chemotherapie, immunotherapie en doelgerichte therapie zijn mogelijk. Je kunt er ook altijd voor kiezen om je niet te laten behandelen.
De patiëntenvereniging voor mensen met maag- en slokdarmkanker (SPKS) heeft een kaart gemaakt met uitleg over de palliatieve behandelopties. Deze kaart kan je helpen om het gesprek met je arts over je vervolgtraject voor te bereiden.
Palliatieve zorg bij slokdarmkanker
Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen. Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen gebruik maken van deze zorg.
Lees meer over palliatieve zorg.
Nieuwe behandelingen bij uitgezaaide slokdarmkanker (trials)
Soms kom je in aanmerking voor een behandeling in onderzoeksverband. Die behandelingen heten ook wel trials. Vaak worden in deze onderzoeken nieuwe behandelingen of een nieuwe combinatie van behandelingen onderzocht. Je behandelend arts kan je hier meer over vertellen.