Wat is een wekedelensarcoom?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen sarcoom is een kwaadaardige tumor (kanker) die ontstaat in de weke delen of in de botten. Weke delen zijn bijvoorbeeld vetweefsel, spieren, zenuwen en bloedvaten.
Sarcomen zijn zeldzaam. In 2023 kregen 830 mensen de diagnose wekedelensarcoom. De informatie op deze pagina gaat over wekedelensarcomen. Er is aparte informatie over botsarcomen.
Wat zijn wekedelensarcomen?
Bij wekedelensarcomen zit er kanker in de weke delen. Weke delen is weefsel dat onder de huid zit: rond organen, rond botten en in de ruimtes ertussen. Lees meer informatie over weke delen.
Omdat overal in het lichaam weke delen zitten, kunnen wekedelensarcomen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Meestal zit een wekedelensarcoom in de benen, de borst of de buik.
Wekedelensarcoom is een kwaadaardige wekedelentumor
Een ander woord voor een wekedelensarcoom is een kwaadaardige wekedelentumor. Kwaadaardig betekent dat het kanker is. Je kunt ook een goedaardige tumor in de weke delen hebben. Dan heet het geen sarcoom. Lees de informatie over goedaardige wekedelentumoren.
Symptomen van wekedelensarcomen
Wanneer je een wekedelensaroom hebt, kun je verschillende klachten krijgen. In het begin heb je meestal geen klachten. Een belangrijk symptoom is een zwelling of bult in je buik, been of arm.
Meestal wordt een tumor in de weke delen pas laat ontdekt. Dat komt omdat wekedelentumoren zeldzaam zijn. En een zwelling, bult of knobbeltje is meestal geen kanker. Daarom wordt vaak ook niet aan kanker gedacht.
Lees de uitgebreide informatie over symptomen van wekedelensarcomen.
Oorzaken van wekedelensarcomen
Meestal is de oorzaak van een wekedelensarcoom niet bekend. Sommige mensen hebben een grotere kans op een wekedelensarcoom. Maar vaak is het toeval als er een wekedelensarcoom ontstaat. Lees meer over de risicofactoren van wekedelensarcomen.
Soorten wekedelensarcomen
Er zijn meer dan 70 verschillende soorten wekedelensarcomen. GIST, leiomyosarcoom en liposarcoom komen het meest voor. Lees de uitgebreide informatie over de meest voorkomende soorten wekedelensarcomen.
Uitzaaiingen van wekedelensarcomen
Een wekedelensarcoom kan uitzaaien. Er raken dan kankercellen van het sarcoom los. Die kankercellen komen via het bloed of de lymfe op een andere plek in het lichaam terecht. Is er een kans dat het wekedelensarcoom is uitgezaaid, dan doet de arts extra onderzoeken.
Bij 1 op de 10 mensen is er een uitzaaiing op het moment van de diagnose. Meestal zitten uitzaaiingen van wekedelentumoren in de longen. Bij gastro-intestinale stromale tumoren (GIST) is dat anders: als een GIST uitzaait, is dat meestal naar de lever of het buikvlies. Bij rhabdomyosarcomen ontstaan de uitzaaiingen meestal in de botten.
Behandeling van wekedelensarcomen
Welke behandeling je krijgt als je een wekedelensarcoom hebt, ligt aan het soort sarcoom. Als het kan, probeert de chirurg het sarcoom te verwijderen. Omdat wekedelensarcomen zeldzaam zijn, is het belangrijk dat de behandeling in een expertisecentrum gebeurt.