Chemotherapie bij prostaatkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij uitgezaaide prostaatkanker is chemotherapie een mogelijke behandeling. Niet om te genezen, maar om de ziekte te remmen. Chemotherapie kan een optie zijn als hormonale therapie niet meer werkt of om klachten door botuitzaaiingen te verminderen.
Lees op deze pagina over:
- Chemotherapie als hormonale therapie niet meer werkt
- Chemotherapie en hormonale therapie bij botuitzaaiingen
- Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie als hormonale therapie niet meer werkt
Je arts kan chemotherapie voorstellen als de hormonale therapie niet meer werkt. Meestal krijg je een aantal kuren met het medicijn docetaxel (Taxotere®). Groeit de prostaatkanker verder na behandeling met docetaxel? Dan kom je misschien in aanmerking voor het medicijn cabazitaxel (Jevtana®).
Bekijk in een Kijksluiter-video hoe deze medicijnen werken en welke bijwerkingen je ervan kunt krijgen. Kies eerst je taal en vul daarna de naam van het medicijn in.
Chemotherapie en hormonale therapie bij botuitzaaiingen
Soms stelt je arts chemotherapie samen met hormonale therapie voor. Deze combinatie is vooral effectief bij uitgebreide botuitzaaiingen. Je arts bespreekt met je of dit mogelijk is.
Nieuwe ontwikkelingen chemotherapie bij prostaatkanker
Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.
Chemotherapie doodt helaas ook gezonde cellen. Daardoor krijg je waarschijnlijk last van bijwerkingen.
Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Vaak bestaat de behandeling uit een reeks chemokuren.