Operatie bij prostaatkanker (radicale prostatectomie)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls prostaatkanker alleen in de prostaat zit, is een operatie vaak mogelijk. De arts haalt dan de hele prostaat en de zaadblaasjes weg. Soms ook de lymfeklieren. De arts gebruikt hiervoor een operatierobot. Het doel van de operatie is om te genezen van prostaatkanker. Een ander woord voor deze operatie is radicale prostatectomie.
Lees op deze pagina:
- Wanneer een operatie bij prostaatkanker?
- Hoe gaat een operatie bij prostaatkanker?
- Kijkoperatie of openbuikoperatie
- Bekkenbodemfysiotherapie voor de operatie
- Gevolgen van de prostaatoperatie
- Vruchtbaarheid na prostaatoperatie
Wanneer een operatie bij prostaatkanker?
Je kunt geopereerd worden bij prostaatkanker als de kanker alleen in je prostaat zit en er geen tekenen van uitzaaiingen zijn.
Prostaatoperatie soms niet mogelijk
Een operatie van de prostaat is niet altijd mogelijk. Soms ziet de uroloog dat hij of zij de prostaat niet helemaal kan weghalen. Ook als je lichamelijke conditie slecht is, is een operatie niet verstandig. Er is dan veel kans op complicaties door de narcose.
Bespreek met je arts wat de mogelijkheden dan zijn.
Hoe gaat een operatie bij prostaatkanker?
Bij een operatie voor prostaatkanker haalt de uroloog de hele prostaat en de zaadblaasjes weg. Als het nodig is haalt de uroloog ook de lymfeklieren in de buurt van de prostaat weg. Voor deze operatie ga je onder algehele narcose.
De prostaat ligt rondom de plasbuis. Om de prostaat helemaal te verwijderen, moet de arts ook een stukje van de plasbuis weghalen. Hierdoor kun je last krijgen van ongewild urineverlies. Ook kunnen de zenuwen en bloedvaten beschadigd raken die je nodig hebt voor een erectie. Dit kan erectieproblemen geven.
Kijkoperatie of openbuikoperatie
Er zijn verschillende manieren om de prostaat weg te halen. Meestal doet de uroloog een kijkoperatie met een operatierobot (Da Vinci-robot). Heel soms krijg je een openbuikoperatie. Bespreek met je arts welke operatie je krijgt en waarom.
Operatierobot
Bij een kijkoperatie gebruikt de uroloog een operatierobot. De robot heeft robotarmen waaraan operatie-instrumenten zitten. Ook heeft de robot een kleine camera met 3D-beeld waarmee de arts in je buikholte kan kijken. Hiermee kan de arts heel precies opereren.
Bekkenbodemfysiotherapie voor de operatie
Na de operatie aan je prostaat kun je last krijgen van urineverlies. Als je voor de operatie je bekkenbodemspieren traint, is de kans op deze klachten op de lange termijn een stuk kleiner. De bekkenbodemfysiotherapeut helpt je met het trainen van de spieren in de bekkenbodem.
Na de operatie kom je soms terug bij de fysiotherapeut. Als je de oefeningen goed beheerst en zelf je bekkenbodem kunt blijven trainen, is dat niet nodig. Merk je dat de oefeningen niet genoeg helpen? Maak dan weer een afspraak met de fysiotherapeut.
Gevolgen van de prostaatoperatie
De verwijdering van je prostaat kan gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn:
- Seksuele problemen: zoals erectieproblemen en een droog orgasme.
- Ongewild urineverlies: je verliest ongewild een paar druppels plas. Meteen na de operatie is het urineverlies het ergst. In de loop van de maanden gaat het meestal steeds beter. Soms houd je er last van.
- Lymfoedeem: je kunt last krijgen van vochtophoging in je onderbuik en/of je benen. Dit is alleen een gevolg als er lymfeklieren zijn verwijderd.
Niet iedereen krijgt deze klachten. Veel hangt af van je persoonlijke situatie en de gebruikte operatietechniek. Je arts vertelt je hier meer over.
De klachten verschillen per persoon. Net na de operatie zijn de gevolgen het ergst. In de weken en maanden erna kun je nog verder herstellen.
Vruchtbaarheid na prostaatoperatie
Een prostaatoperatie heeft invloed op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan voor de behandeling met je arts. Misschien kun je een behandeling krijgen waardoor je vruchtbaar blijft. Lees verder over vruchtbaarheid en kanker.