De diagnose prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om prostaatkanker gaat, breekt een intensieve en onzekere periode aan. Iedereen heeft zijn eigen manier om deze boodschap te verwerken en te delen met naasten.

Lees op deze pagina:

In gesprek met je arts over de diagnose prostaatkanker

De diagnose prostaatkanker hoor je in een gesprek met de uroloog. Je krijgt te horen in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan.

Het is belangrijk om in dit gesprek aan te geven wat voor jou belangrijk is. Bekijk belangrijke vragen en tips voor het gesprek met je arts.

Omgaan met onzekerheid bij kanker

In deze video vertelt Danny over hoe hij omgaat met onzekerheid bij kanker.

Ziekenhuizen voor prostaatkanker

Niet alle ziekenhuizen geven alle behandelingen van prostaatkanker. Daarom moet je soms voor een deel van je behandelingen naar een ander ziekenhuis.

Bekijk de uitgebreide informatie over de keuze voor een ziekenhuis bij prostaatkanker.

Casemanager: een vast aanspreekpunt 

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet een casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Meestal is dit een verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met je behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen. 

Patiëntenorganisatie voor prostaatkanker

De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker. De Prostaatkankerstichting biedt lotgenotencontact, geeft voorlichting en behartigt de belangen van mannen met prostaatkanker en hun naasten. Je vindt er ook verhalen van mannen die prostaatkanker (gehad) hebben, bijvoorbeeld over wat dit met hen en hun naasten deed.

De Prostaatkankerstichting is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda)

Misschien vind je het fijn om een activiteit te doen, speciaal voor mensen die te maken hebben met kanker. In de Nationale Activiteitenagenda op kanker.nl vind je hier een overzicht van.

Denk aan activiteiten van IPSO centra, kennismakingslessen van creatief therapeuten, wandelgroepen, oncologische fysio, lezingen van ziekenhuizen en bijeenkomsten van patiëntenorganisaties.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)
  • Prostaatkankerlogboek

    Met het Prostaatkankerlogboek kun je je eigen behandeltraject in kaart brengen. Ook staat er informatie in over de diagnose, de mogelijke behandelingen en leven met prostaatkanker. Dit boek is verkrijgbaar bij de patiëntenorganisatie PKS en bij de (online) boekhandel. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022