PET-CT-scan met PSMA bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een PET-CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan. Met het onderzoek kan de arts onderzoeken hoe ver de kanker is uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Bij prostaatkanker wordt de radioactieve stof PSMA gebruikt voor dit onderzoek.

Hoe gaat een PET-CT-scan bij prostaatkanker?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Vooraf kun je gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken.

Eerst krijg je een licht-radioactieve stof toegediend: PSMA. Dat gebeurt met een infuus in je arm. Na een of twee uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek.

Je ligt op een tafel in een scanner. Je schuift langzaam door de scanner heen en intussen maakt het apparaat de scan. De scan duurt ongeveer 15-25 minuten.  Tijdens het onderzoek moet je stilliggen.

Door de radioactieve stof zijn op de PET-scan de kankercellen te zien. Tegelijkertijd wordt een CT-scan gemaakt. De CT-scan laat organen en weefsels zien. De computer combineert de foto’s van de CT-scan met die van de PET-scan. Hierdoor is goed te zien in welke organen, botten en weefsels mogelijk kankercellen van de prostaat zitten.

PSMA

Voor een PET-CT-scan wordt een licht-radioactieve stof gebruikt. Bij prostaatkanker is er een speciale radioactieve stof: PSMA. PSMA hecht zich met name aan de kwaadaardige cellen van de prostaat.

Radioactieve stof is niet gevaarlijk

Na het onderzoek verdwijnt de radioactieve stof voor het grootste deel uit je lichaam. Er is geen gevaar voor jou of je omgeving. De stof geeft geen bijwerkingen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022