Inwendige echografie bij prostaatkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMet een inwendige echo kan de uroloog de grootte en vorm van de prostaat goed zien. Ook is te zien of er afwijkingen zijn, zoals een tumor.
Echo via de anus
De prostaat ligt dieper in het lichaam. Bij onderzoek naar prostaatkanker is de echo daarom inwendig. De arts brengt een apparaatje via je anus naar binnen. Dit onderzoek wordt ook wel een transrectale echografie genoemd.
Hoe gaat een inwendige echografie bij prostaatkanker?
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm.
Voor een inwendige echografie gebruikt de uroloog een echosonde. Dit is een buisje van twee centimeter dik dat geluidsgolven uitzendt.
Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank, op je rug of op je zij. De uroloog brengt de echosonde via de anus in de endeldarm, tot vlakbij de prostaat. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar is meestal niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kun je het gevoel krijgen dat je moet plassen.
Voorbereiden op een inwendige echografie van de prostaat
Probeer voor het onderzoek naar de wc te gaan, zodat je endeldarm (het laatste stukje van de darm) leeg is. Daar gaat het echoapparaatje in tijdens het onderzoek. Je hoeft van tevoren niet te plassen. Als er een beetje urine in je blaas zit, is de prostaat juist beter te zien.