Behandelplan bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose prostaatkanker krijg je een behandelplan. Hierin staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. De uroloog stelt het behandelplan op samen met jou en met het multidisciplinaire team. Dit is een team van alle betrokken zorgverleners.

Het behandelplan wordt gemaakt op basis van de landelijke richtlijn voor prostaatkanker. Belangrijke punten voor het behandelplan zijn de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. Ook zijn jouw eigen wensen belangrijk: wat wil jij? Daarnaast kijkt de arts naar hoe fit je bent en of je andere ziektes hebt.

Soms heb je een keuze tussen verschillende behandelingen. Je kunt ook besluiten om je niet te laten behandelen. Neem de tijd om een goede keuze te maken die bij je past.

Lees op deze pagina verder over:

Afbeelding verwijderd.

Zorgverleners bij prostaatkanker

Bij de behandeling van prostaatkanker zijn verschillende artsen en ook verpleegkundigen betrokken:

  • uroloog: hoofdbehandelaar, voert de eventuele operatie uit en stelt hormonale behandeling in.
  • verpleegkundig specialist: helpt met de behandelkeuze, is vast aanspreekpunt, geeft psychosociale begeleiding. In sommige ziekenhuizen neemt de verpleegkundig specialist de prostaatbiopten af.
  • radiotherapeut: geeft de bestraling.
  • radioloog: beoordeelt de uitslagen van de MRI-scan.
  • internist-oncoloog: geeft de chemotherapie en sommige nieuwe therapieën.
  • nucleair geneeskundige: beoordeelt de uitslag van de PET-CT-scan en geeft de behandeling met radioactief radium.
  • patholoog: doet onderzoek op het weggenomen weefsel van de biopsie.
  • oncologieverpleegkundige: geeft verdere informatie en begeleidt je bij de behandeling.

Multidisciplinair overleg

Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met al deze artsen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO).

De specialisten hebben wekelijks een MDO. In het overleg bespreken zij alle patiënten met prostaatkanker van het ziekenhuis. Alle artsen kijken vanuit hun eigen specialisatie naar de uitslagen en de situatie.

Soms is het MDO ook met artsen uit andere ziekenhuizen. Dit zijn meestal meer gespecialiseerde ziekenhuizen op het gebied van prostaatkanker.

Meebeslissen over het behandelplan

Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Zit de tumor alleen in de prostaat? Dan kun je vaak kiezen uit verschillende behandelingen.

Is de tumor niet agressief? Dan kun je er ook voor kiezen om niet direct te starten met een behandeling. Onder begeleiding van de arts wacht je af hoe de ziekte zich ontwikkelt. Dit heet actief volgen.

Soms zijn er andere behandelingen beschikbaar, of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.

Een behandelplan is dus maatwerk. Bespreek de mogelijkheden met je arts. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Uiteindelijk maak jij de keuze, in overleg met de arts. Ook als je twijfelt over een bepaalde behandeling, kun je dat aan de arts vertellen.

Neem de tijd voor een keuze

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Om erachter te komen welke behandeling het beste bij jou en jouw leven past, kun je een keuzehulp gebruiken. Een keuzehulp helpt je met het afwegen van de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen.

Lees meer over welke keuzehulpen je kunt gebruiken.

Heb je behoefte aan een tweede gesprek? Maak dan opnieuw een afspraak met de arts. Bestudeer in de tussentijd de informatie die je hebt gekregen. Ook kun je een vragenboekje aanleggen. Je kunt hier de Gesprekshulp app voor gebruiken. Hierin kun je de vragen aan de uroloog en zijn of haar antwoorden noteren.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over je behandeling van een andere uroloog in een ander ziekenhuis.

Lees meer over een second opinion.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022